Учени: Религиите се причинени от бактерии

Религиите вероятно са се зародили благодарение на особени бактерии в човешката микрофлора, които „препрограмират“ мозъка за вяра в свръхестествени неща. Това смятат биолози от Московския държавен университет в статия за сп. „Biology Direct”, цитирана от РИА Новости и БГНЕС. През последните години биолозите са открили множество примери, потвърждаващи, че паразитите не само използват организма на хората за растежа си, но и пряко управляват човешкото поведение. Учените дават примери и от животинския свят. Бактерията волбахия принуждава насекомите активно да се размножават, като по този начин и те се разпространяват. Личинките на мушиците горбат пък заставят пчелите да бягат от кошера и да се държат като „зомбита“. Бясът, променя поведението на животните - те стават по-агресивни и хапят, като по този начин болестта се предава. Според учените, бактериите могат да са истинската причина зад масовите ритуали, които в крайна сметка да облагодетелстват и тяхното съществуване и разпространение. "Ако сме прави, то ритуалите могат да се разглеждат като "заразяване" не само с меми или идеи, но и с бактерии", твърди Александър Панчин. Човешкото тяло е пълно с бактерии, които могат да определят начина на хранене, спане и дори настроението на индивида, твърдят учените. Известно е, че паразитът Toxoplasma gondii, които се предава от котки, предизвиква рисково поведение. Интересното е, че от Toxoplasma gondii са засегнати или интелигентни жени или неособено интелигентни мъже, като учените не могат да обяснят тази статистика. Паразитът се смята виновен за пътни инциденти, необмислено поведение и дори за самоубийства. "Ако хипотезата ни е вярна, то определени диети, антибиотици и имуностимуланти могат да повлияят на религиозните чувства на човек и неговите ритуали", споделят учените. "Изследването има два големи пропуска - на първо място поставя всички религии под общ знаменател и на второ не успява добре да обясни "религиозните" бактерии", коментират от научното списание. Авторите признават, че доказването на тяхната хипотеза ще е много трудно. "В крайна сметка, религията може да се окаже подобна на Силата от Star Wars, която е биологично обяснена", завършват руските учени. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 0
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 19
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 39
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 120
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.