Учени установиха реалната възраст на Луната

Учени установиха реалната възраст на Луната Любопитни Луната е с около 140 милиона години по-стара, отколкото се предполагаше досега. Снимка: БГНЕС
Благодарение на лунни проби, събрани от мисията „Аполо 14“, учените могат най-накрая да кажат колко стара всъщност е Луната. Оказва се, че нашият съсед е на впечатляващите 4,51 млрд. години. Това означава, че Луната е с около 140 млн. години по-стара, отколкото се смяташе преди това, пише научното издание „Сайънс алърт“. „Установяването на възрастта на Луната е от съществено значение за разбирането на еволюцията на Слънчевата система и формирането на каменистите планети, в това число и Земята. Въпреки това, независимо от нейната важност, възрастта на Луната никога не беше изчислявана правилно“, посочват изследователите на екипа, воден от Мелани Барбони от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Предполага се, че земният спътник е формиран от каменни късове, отскубнали се от Земята при сблъсъка й с Тея – небесен обект с размерите на планета, който се е намирал в ранната Слънчева система. Сблъсъкът, създал Луната, е имал силата да унищожи живота на Земята. По тази причина времето, в което е станал, е от особено значение за науката. Досега не можеше да се определи нейната възраст, тъй като нямаше достатъчно запазени останки от това време на повърхността на спътника. В същото време повечето проби, донесени от „Аполо 14“ през 1971 г., са комбинация от различни камъни, смесени заедно по време на астероидни удари. По тази причина, вместо да търсят останки от „младостта“ на Луната, учените са се обърнали към минерала циркон, който представлява циркониев силикат и се е образувал докато спътникът ни се е охлаждал от ранното си горещо и полутвърдо състояние до формата, която познаваме днес. След като веднъж се формира, цирконът остава непокътнат. Изучаването на този минерал позволява да се видят примеси и други химични елементи, „запечатани“ в него. Така чрез запечатаните лунни останки в циркона учените са успели да определят възрастта на най-близкия ни съсед. /БГНЕС http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 159
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 149
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 233
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 204
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 206
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.