Искат да правят бира на Луната

Студентски екип има шанс да създаде първата пивоварна на Луната. Това може да стане с пускане на индийски лунен модул към края на годината. Групата Team Original Gravity, съставена от студенти на Калифорнийския университет в Сан Диего, стигна до финала на конкурса Lab2Moon, провеждан от индийската организация TeamIndus – една от четирите, подписали договор за построяване на луноход в рамките на програмата Google Lunar XPRIZE. Идеята се зародила като шега. Всички участници в проекта обичат бира, като някои от тях дори си варят пивото у дома. Когато разбрали, че могат да изпратят експериментално оборудване на индийския лунен модул, студентите решили да съчетаят своето увлечение с изучаване на жизнеспособността на маята в космоса, разказва Ники Ашари от факултета по биоинженерство в Калифорнийския университет, Сан Диего. За да реализират идеята си, студентите създали уникална система. Бирената смес се забърква още на Земята, а когато се пренесе на Луната, към нея се добавя само маята и се изчаква да ферментира в специална конструкция, съобразена с изискванията за сигурност, слабата гравитация и липсата на атмосфера, предава technews.bg. Някои екипи предлагат на Луната да се извършват експерименти с фотосинтеза, електромагнетизъм и други явления и процеси. TeamIndus е получила над 30 хиляди заявки, от които е подбрала 25 за участие във финала. Победителят ще бъде обявен през март и ще може да изпрати на Луната своята система. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Има и сериозно печеливши от глобалното затопляне

  • 25 Юни 2019
  • 12
Изследователи от университета Джеймс Кук в Австралия каза, че глобалното затопляне ще бъде от полза поне за един клас животни - мекотелите. Група учени, водена от Блейк Спайд, открили, че главоногите могат да понасят високи нива на въглероден диоксид в океаните.

Климатичните войни започнаха - загинали и ранени в сблъсъци за вода

  • 25 Юни 2019
  • 22
Полицията охранява водните цистерни и водоизточниците в щата Мадхя Прадеш в централна Индия, съобщава Times of India, цитиран от Дойче Веле. В събота имаше сблъсъци заради водата в щата, но и в други части на страната.

Коригират учебниците по история в раздела за комунизма

  • 25 Юни 2019
  • 28
Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас.

Всеки втори българин е готов да вземе кредит за море

  • 25 Юни 2019
  • 26
Ръст от над 10% на бързите кредити, които се взимат основно с цел за море, се наблюдава през последните два месеца. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите.

Линейка на общината обслужва критичните случаи в цяло Камено

  • 25 Юни 2019
  • 29
Екипи от специалисти от МБАЛ Д-р Маджуров – Бургас ще се отзовават при нужда всяка вечер от 19.00 до 7.00 часа, както и през почивните дни – събота, неделя и официалните празници.