Изкуствен интелект победи хора на покер

Изкуствен интелект за първи път победи хора на покер. Покерът беше последната игра, в която хората имаха надмощие над машината. Изкуствен интелект досега беше побеждавал човек в игра на шах, дама и го, но имаше трудности с блъфовете, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Либратус - изкуствен интелект, разработен от университета "Карнеги мелън", спечели чипове за над 1,7 милиона щатски долара срещу четирима водещи професионални играчи на покер в света на 20-дневен маратон, приключил във вторник във Филаделфия. Победата на Либратус е много значима, защото покерът е игра с неперфектна информация - подобна на действителността, където не всички проблеми се виждат. Друга трудност е предвиждането на човешкото поведение. "Способността на най-добрия изкуствен интелект за стратегически разсъждения с неперфектна информация вече надхвърля тази на най-добрите хора", каза Туомас Сандхолм, професор по компютърни науки в университета "Карнеги Мелън", който е разработил Либратус заедно с докторанта Ноам Браун. Една от основните причини за победата на Либратус е способността му да надлъже хората. "Компютърът не може да победи на покер, ако не може да блъфира", твърди Франк Пфенинг, ръководител на катедрата по компютърни науки в университета "Карнеги Мелън". "Разработване на изкуствен интелект, който може сполучливо да прави това, е огромно научно постижение и има много приложения. Представете си един ден смартфонът Ви да може да преговаря за по-добра цена на новия Ви автомобил вместо Вас. Това е само началото", заявява ученият. "Беше някъде към средата на турнира (с Либратус), когато разбрах, че няма да успеем. Той имаше по-малко дефекти в алгоритъма. Ние просто премазахме Клаудико, успявахме с всеки блъф. Този път обаче беше обратното", разказва Донг Ким, един от четиримата играчи на покер, участвали в турнира, който през 2015 г. се изправи срещу друг подобен изкуствен интелект - Клаудико. В турнира срещу Клаудико, хората спечелиха над 700 000 долара с повече от 80 000 ръце, като побеждаваха почти всеки ден от турнира. Срещу Либратус четиримата играчи спечелиха само в пет дена от 20, като са си поделили 200 000 долара. Либратус може да бъде използван във всякакви ситуации с неперфектна информация, като бизнес преговори, военни стратегии, кибер сигурност, медицина. За футуристите вече не представлява особен интерес факта, че изкуственият интелект става все по-добър и навлиза в ежедневието ни, а възможността в бъдеще изкуственият интелект да развие собствено съзнание. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 94
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.