Откриха най-древните организми на Земята

Международен екип от палеонтолози откри най-древните вкаменелости от фрагменти от живота на Земята. Следи от бактерии, живели близо до подводни хидротермални извори на нашата планета преди 3,77 - 4,29 милиарда години, бяха намерени в скалните образувания Нувуагитук в северната част на Канада, съобщава Лента, цитирана от БТА. Става въпрос за най-древните подобни скални образувания на Земята. В изследваните образци били открити цилиндрични, както и дълги и крехки структури. Диаметърът на микрофосилите е 2 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм, а дължината им не надвишава половин милиметър. Учените попаднали също на частици железен оксид и карбонати. По мнението на учените, това свидетелства за биологична активност в миналото. Находката позволява да се уточни направеното по-рано датиране на древни следи от живот, открити в образци от същите скални образувания Нувуагитук, както и в строматолити в Гренландия. Събраните от учените данни показват, че още преди около 3,7 милиарда години микроорганизми са били разпространени в океана. Земята е на около 4.5 милиарда години, като в началото е била с "топка" от лава съществуваща в хаоса на първичната слънчева система. Преди 4.1 милиарда години на Земята често падат астероиди и комети, като този период приключва преди 3.8 милиарда години. Водата на Земята е изкарана на повърхността от вулкани, но значително количество е "донесено" от астероиди, комети и дори планетоиди. Изглежда първият живот на нашата планета е възникнал само 100 милиона години след приключването на интензивните астероидни "бомбардировки". Интересен факт е, че магнитното поле на Земята след възникването на живота - преди 3.5 милиарда години. Учените смятат, че преди 4 милиарда години химическа реакция е довела до появата на саморепликираща се органична молекула. Комбинацията от различни условия е помогнала за появата и на различни молекули като липиди, въглехидрати, целулоза, хлорофил и други. След това са се образували първите молекули ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) и РНК (рибонуклеинова киселина). От този "първичен органичен бульон" е възникнал първият микроорганизъм, а след това еволюцията бавно е вършила своята работа в продължение на милиарди години. Възможно е и живота на Земята да е бил донесен от другаде, но това не обяснява неговото възникване. Факта, че живота на нашата планета е възникнал толкова рано, говори за възможността той да е често срещан във Вселената. Учените смятат, че ако условията са подходящи, то примитивни микроорганизми може да съществуват и на други места в нашата Слънчева система - на луните Европа, Енцелад, Калисто, Ганимед и дори под повърхността на Марс. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 34
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 51
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 54
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 35
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 59
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.