Откриха най-древните организми на Земята

Международен екип от палеонтолози откри най-древните вкаменелости от фрагменти от живота на Земята. Следи от бактерии, живели близо до подводни хидротермални извори на нашата планета преди 3,77 - 4,29 милиарда години, бяха намерени в скалните образувания Нувуагитук в северната част на Канада, съобщава Лента, цитирана от БТА. Става въпрос за най-древните подобни скални образувания на Земята. В изследваните образци били открити цилиндрични, както и дълги и крехки структури. Диаметърът на микрофосилите е 2 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм, а дължината им не надвишава половин милиметър. Учените попаднали също на частици железен оксид и карбонати. По мнението на учените, това свидетелства за биологична активност в миналото. Находката позволява да се уточни направеното по-рано датиране на древни следи от живот, открити в образци от същите скални образувания Нувуагитук, както и в строматолити в Гренландия. Събраните от учените данни показват, че още преди около 3,7 милиарда години микроорганизми са били разпространени в океана. Земята е на около 4.5 милиарда години, като в началото е била с "топка" от лава съществуваща в хаоса на първичната слънчева система. Преди 4.1 милиарда години на Земята често падат астероиди и комети, като този период приключва преди 3.8 милиарда години. Водата на Земята е изкарана на повърхността от вулкани, но значително количество е "донесено" от астероиди, комети и дори планетоиди. Изглежда първият живот на нашата планета е възникнал само 100 милиона години след приключването на интензивните астероидни "бомбардировки". Интересен факт е, че магнитното поле на Земята след възникването на живота - преди 3.5 милиарда години. Учените смятат, че преди 4 милиарда години химическа реакция е довела до появата на саморепликираща се органична молекула. Комбинацията от различни условия е помогнала за появата и на различни молекули като липиди, въглехидрати, целулоза, хлорофил и други. След това са се образували първите молекули ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) и РНК (рибонуклеинова киселина). От този "първичен органичен бульон" е възникнал първият микроорганизъм, а след това еволюцията бавно е вършила своята работа в продължение на милиарди години. Възможно е и живота на Земята да е бил донесен от другаде, но това не обяснява неговото възникване. Факта, че живота на нашата планета е възникнал толкова рано, говори за възможността той да е често срещан във Вселената. Учените смятат, че ако условията са подходящи, то примитивни микроорганизми може да съществуват и на други места в нашата Слънчева система - на луните Европа, Енцелад, Калисто, Ганимед и дори под повърхността на Марс. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 61
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 50
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 60
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 60
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 55
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.