44 години от първия разговор по мобифон

Точно преди 44 години на 3 април 1973 година служител на Motorola на име Мартин Купър провежда първия разговор по клетъчен телефон. Купър използва прототипно устройство, което десетилетие по-късно ще се появи на пазара като Motorola DynaTAC 8000x. Докато се намира в близост до 900 MHz базова станция в Манхатън Купър се обажда на Джоел Енгъл, който е ръководел изследователския отдел на конкурентите Bell Labs, с думите "Джоел, Марти е. Обаждам се от клетъчен телефон, истински преносим мобилен телефон". Идеята за създаване на такова устройство е била вдъхновена от въведените в края на 60-те от AT&T автомобилни телефони, а Купър посочва, че е искал да създаде нещо, което ще може да представи даден индивид, така че да е възможно да се асоциира номер не с бюро или място, а с човек, предава Mobile Bulgaria. Интересно е, че прототипите са били създадени едва за 90 дни като са били използвали наличните в лабораториите на Motorola технологии. Най-голямото предизвикателство за изследователите на Motorola било създаването на устройството триселектор, което позволява едновременното говорене и слушане, защото до този момент всички мобилни средства за комуникация изисквали натискането на бутон за говорене. Този компонент обаче се оказал с големината на двоен хамбургер, но екипа на Купър успял да го редуцира 10 пъти, за да го побере в мобилния телефон. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 78
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 83
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 70
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 71
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 82
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.