Пет фрази, които травмират детето

Често се случва да произнесем някои фрази и да дадем воля на чувствата си, като изобщо не се замисляме как биха се отразили на човека срещу нас. Особено ако това е малък човек. Детето ни. То възприема всичко буквално. Него го боли от вербалните стрели по-силно, отколкото възрастния. В пристъп на горещ импулс можем да изсипем върху главицата на най-любимото си същество толкова емоционална отрова, колкото да го травмираме за дълго време. Нека поне днес се опитаме да не сме вербално жестоки към малките слънца около нас. Ето 5 фрази, които трябва да изчезнат от речевия ни свят. "Защото аз така казах..." Това изречение няма да убеди детето, че сте прави, а само ще го настрои срещу вас. По-добре му покажете, че разбирате чувствата му, но сега трябва да се направи нещо друго: „Разбирам, че искаш да играеш още, но сега е вече време за сън". "Престани да плачеш..." След подобни думи, най-вероятно е малчото да зареве още по-силно. Проявете разбиране, засвидетелствайте му вниманието си: „Разбирам те добре, зная защо плачеш – обидно ти е". "Ако не си изядеш яденето – няма да пораснеш..." Пак наблягате на негативното. По-добре му разкажете какво хубаво ще се случи, ако детето направи това, за което го молите. "Ако се храниш добре – ще порастеш силен и здрав". "Не го правиш както трябва, остави. Дай на мен..." Ако показвате на детето грешката му, не бързайте да правите нещо вместо него. Покажете му как, но му позволете да го направи самостоятелно: "Нека ти помогна. Ако искаш ще ти покажа". "По-бързо! Заради теб закъснявам..." Това е на-често чуваната фраза сутрин, когато родителят закъснява за работа, а детето се мотка и мудно се стяга за детска градина. Обърнете го на игра: "Искаш ли да се състезаваме? Кой първи ще си събере нещата, за да излезем?" За вашето малко съкровище най-важен е личният ви пример. Помнете, че вие не възпитавате, вие насочвате и вдъхновявате. Искате детето ви да е щастливо? Тогава бъдете щастливи самите вие. Израствайте и се наслаждавайте на живота като учите на това и чадото си. Важно е за малкия човек да има лично пространство и право на избор. Да научи какво е отговорност за действията. Да чувства топлотата и уюта на дома си и обичта на хората, които живеят в него. Да получава любов и да дава любов. Да изразява свободно чувствата си. Да се научи да ги разпознава и да говори за тях. Да има приятели и възможност да общува с тях до насита. Списание Осем

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.