Какво да направим, ако имаме билет, самолетът е пълен, но няма място за нас?

В натоварените летни месеци или преди празници самолетните компании дублират билети за полети и дори се стига до сваляне на пътници от борда. За това предупреди директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов. Той обясни, че в така ситуация трябва да си търсим правата и полагащото ни се обезщетение за пропуснатия полет. Какво можем да направим, ако се окаже, че самолетът е пълен и за нас няма място? "Компаниите с цел да уплътнят местата в самолета продават повече билети. Когато дойдат всички пътници се оказва, че е невъзможно да бъдат качени. Това важи за натоварените периоди - лятото и покрай големите празници", посочи Арсенов. При подобна практика обаче пътниците имат своите права. "На първо място компанията трябва да ги информира за техните права и да предостави възможност на доброволци да се откажат да пътуват, тъй като на някои не е спешно. В такъв случай тези доброволци могат да ползват определени облаги-хотел или някакво обезщетение", обясни Игнат Арсенов. "Ако обаче няма достатъчно доброволци, имаме право да бъдем премаршрутирани за по-късни дата и час по първа възможност. Можем да се откажем и да пътуваме и да ни възстановят парите. Ако в резултат на премаршрутирането възникне закъснение, трябва да получим храна, хотел и транспорт до него за сметка на компанията. Също така имаме право на допълнително парично обезщетение от 250 до 600 евро, когато всичко това се е случило по вина на компанията", допълни той. От европейския потребителски център напомнят, че могат да съдействат на пътниците в подобни ситуации, а услугите са безплатни. Дарик

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 84
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 80
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.