В Германия откриха следи от Кехлибарената стая

Трима немски изследователи са открили следи, водещи към отдавна изгубената Кехлибарена стая. Според тях тя е скрита в една от пещерите в Рудните планини, намиращи се на юг от Саксония, недалеч от Дрезден, съобщава в. "Билд", цитиран от Дарик. Претърсването на локацията 73-годишният Леонард Блуме, 67-годишният Гюнтер Екард и 71-годишния Питър Лор започват след сигнал от свой "надежден източник", който им подшушва, че тя се намира именно там. С помощта на радар Лор сканира цялата почва в "Пещерата на принца" и открива големи кухини, наподобяващи бункер. "По стените открихме и следи от стоманени въжета, които се използват за пускане на тежки товари в дълбочина. Според георадара под пещерата има дори скрита системна от тайни тунели, датираща от 1835 година", отбелязва пък Екард, който допълва, че е имало опити за умишлено взривяване на пещерата с цел срутване . В областта вече са започнали разкопките в търсене на кехлибареното съкровище. Кехлибарената стая е създадена през XVIII в. от немски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм I, който иска да направи подарък на тогавашния си съюзник руския цар Петър I. Великолепното творение представлява стая в Екатерининския дворец, облицована изцяло със стотици кехлибарени панели със златен кант и огледала, блестящи на светлината. По-късно, през 1755 г. , императрица Елисавета Петровна заповядва Кехлибарената стая да се разглоби и премести в Царское село. Там тя остава до 1941 година, когато нацистите я отмъкват и я занасят в Кьонигсберг. След падането на Германия във войната, "осмото чудо на света" окончателно изчезва. http://piccolo.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 43
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 25
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 54
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 44
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 50
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.