8-те знака, че трябва да промените живота си

Наричат депресията „емоционалната чума на 21 век“. Градската среда, модерният начин на живот, стресът и напрежението, трудността в намирането на партньор и истински приятели може да срине човек. Много хора живеят в примката на депресията без да си дават сметка за страданието, което имат. Съществуват някои сигнали, които подсказват подобно на червени флагове, че сте потънали в депресия без дори да осъзнавате. Кои са те? Чувствате се уморени, направо изцедени Умората сама по себе си не е симптом, защото всеки модерен човек я чувства, особено в динамичното ежедневие на града. Липсата на енергия и желание за вършене на задачи и ангажименти, особено приятни такива, е безспорен признак на депресия. Какво да правите, когато сте в депресия? Чувствате се сякаш не знаете защо живеете Пропадате в психическа яма, за чиято дълбочина не подозирате, щом в мислите ви се върти съмнение в самите вас. Чувствате се така, сякаш сте изгубили смисъла да живеете. В по-тежки случаи са характерни дори суицидните мисли. Имате проблеми с паметта и концентрацията Започнали сте да забравяте важни дати и събития, дори рождените дни на най-близките ви. Четете нещо и тутакси забравяте какво сте прочели. Не можете да се съсредоточите, когато работите. Мислите ви и погледът ви блуждаят в пространството. Колегите ви забелязват, че нещо не е наред. Имате проблеми със съня Разстройствата на съня, причинени от депресията, могат да се характеризират с безсъние, трудности в заспиването, но и прекалено продължително спане – повече от 12 часа. Липсата на енергия и отпадналостта допълнително засилват желанието да си останете в леглото. Промени в теглото Тук колебанията също са в двете крайности. Хората в депресия могат както да отслабнат драстично поради тотална липса на интерес към храната, така и да напълнеят драстично заради увеличения апетит. Нищо не ви носи наслада Правите любимите си неща, но не изпитвате удоволствие. Срещате се с любимите си хора, но нищо не е в състояние да ви зарадва и да ви накара да се усмихнете. Това е един от сериозните белези на депресията. Настроението ви е минорно Без видима конкретна причина настроението ви все е лошо. Не се усмихвате, нямате желание да комуникирате, да се шегувате. При някои хора в депресия пък се проявява обратното – непрекъснато желание да се шегуват и да се смеят, за да прикрият депресията си, да се самоубедят, че са добре. Физическото здраве започва да се влошава Психиката е мощен регулатор на общото здравословно състояние. Тя може да ни разболее, но може и да ни спаси. При хората в депресия са характерни поява на болки в ставите, кръста, гърба, храносмилателни смущения, спад в имунната система без видима причина, хормонални проблеми. https://www.az-jenata.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 81
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 76
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 121
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 107
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 85
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.