Синтезен миниреактор достигна температури, по- горещи от Слънцето

Частна британска компания съобщи, че успешно е тествала своя прототип на реактор за ядрен синтез при температури, които са по-горещи от Слънцето - и се надява да започне да доставя енергия през 2030 г. Реакторът за ядрен синтез на компанията Tokamak Energy, се нарича ST40 и това е третата инсталация, създадена досега от фирмата. Тя твърди, че е постигнала температури на плазмата от 15 милиона градуса по Целзий в реактора. "Ние предприехме важни стъпки за добиване на енергия от термоядрен синтез като го постигаме с гъвкавостта на частно начинание, водени от целта да направим нещо, от което ще има огромни ползи в световен мащаб", заяви Джонатан Карлинг (Jonathan Carling), главен изпълнителен директор на компанията. "Достигането на 15 милиона градуса е още един индикатор за напредъка на Tokamak Energy и по-нататъшното доказване на ефективността на нашия подход. Нашата цел е енергията от термоядрен синтез да стане реалност на пазара до 2030 г." Компанията, която е вложила досега 40 млн. долара, твърди, че нейният подход в малък мащаб е от ключово значение за нейните цели. ST40 има размера на ван, а другите синтезни реактори са много по-големи - от къща до футболно игрище. За да достигне тези високи температури, ST40 използва процес, наречен сливаща компресия. Енергията се освобождава като плазмените пръстени произвеждат магнитни полета, които "се свързват" в процес, известен като магнитно присъединяване. Устройството поддържа водородна плазма за 15 милисекунди. Tokamak Energy Има две основни концепции за реактори за ядрен синтез, и двете имат целта така да усучат магнитните полета, че да ограничат прегрятата плазма вътре. Токамакът прави това, като я оформя като поничка (тор). Другият проект е стеларатор, е оформен като усукана поничка, за да постигне същия ефект. Използвайки по-компактен дизайн, Tokamak Energy твърди, че може да постигне по-високи плазмени налягания в сравнение с конвенционалните токамаци. Компанията има за цел да контролира плазмата с високотемпературни свръхпроводящи магнити и в крайна сметка да започне да произвежда полезна енергия. Първият прототип, ST25, е построен през 2013 година. Построяват втори през 2015 г. и се надяват по-късно да достигнат температури от 100 милиона градуса по Целзий в ST40. През 2025 г. те се надяват да развият енергийно устройство за промишлено използване, а през 2030 г. се надяват да започнат да доставят синтезна енергия на мрежата. През последните няколко години са направени редица пробиви в областта на ядрения синтез от различни екипи, които успяха да задържат водородни и хелиеви плазми за различни периоди от време. Все още сме далеч от използваеми реактори за ядрен синтез, но изглежда, че се предприемат стъпки в правилната посока. https://nauka.offnews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 112
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.