« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Китай ще стане необитаем заради климата

Това ще се случи до края на това столетие, заради все по-честите горещи вълни, предизвиквани от климатичните промени, сочи изследването на авторитетния американски институт. През последните десетилетия, обработваемите селскостопански площи в плодородната Севернокитайска равнина стават все повече. Освен плодородната почва, благоприятният субтропичен климат способстват за това, а интензивното експлоатиране на тези площи за селскостопанско производство способстваха увеличаването на населението в региона, както и в страната. Но с повишаването на въглеродните емисии и инициираното от това затопляне на атмосферата, това ще се промени драматично, сочи изследването на MTI. Изследването показа, че поради човешката дейност смъртоносните горещи вълни в региона през следващите години ще станат много по-вероятни и ще направят селското стопанство невъзможно. Севернокитайската равнина е важна за изхранването на милиардното китайско население. Тя се простира по протежението на Жълтата река (р. Хуанхъ). Това е най-гъсто населеният район в най-гъсто населената страна на Земята и играе жизненоважна роля в осигуряването на храна на 1,4 милиарда души. Авторите на изследването предупреждават, че ако Китай, най-големият източник на парникови газове в света, не ограничава емисиите си, това може да има сериозни последици за собственото му население. В своето изследване професор Елфатих Елтахир и неговият колега д-р Сукул Кан използват климатични модели, за да предвидят как глобалното нарастване на температурата ще засегне земеделските земи в Севернокитайската равнина. В района има малко валежи и напоителните системи са необходими за ефективно използване на плодородната почва. Затоплянето, обаче, ще доведе до повишено изпаряване на водата, което ще направи въздуха по- влажен. Влажността засилва ефекта на високата температура върху човешкото тяло, предотвратявайки изхвърлянето на излишната топлина чрез изпотяване. Според прогнозите, през втората половина на столетието температурата и влажността в Севернокитайската равнина ще достигнат ниво, при което здравият човек не може да остане на открито повече от шест часа. Селското стопанство в такива условия ще стане почти невъзможно. Друго проучване, публикувано в списанието PLOS Medicine, предвижда, че смъртните случаи, причинени от топлинни вълни, ще окажат значително въздействие върху тропическите региони през следващите 60 години. В Обединеното кралство смъртността, свързана с топлината, се очаква да се утрои до средата на века. Макар че е възможно и необходимо да се положат усилия за адаптиране на инфраструктурата към по-тежки условия, учените призовават за действия за борба с източника на тези екстремни събития. Това означава, че емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат възможно най-ниски. Изследването е публикувано в списание Nature Communications. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 20
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

  • 19 Апр 2024
  • 67
Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност.

Контрабандни цигари, укрити във филтри за абсорбатори, откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

  • 19 Апр 2024
  • 58
Близо 220 000 къса (11 000 кутии) нелегални цигари задържаха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Народното събрание прие предложението на БСП за отлагане на либерализацията на ток за домакинствата

  • 19 Апр 2024
  • 65
Народното събрание прие на първо четене предложението на парламентарната група на „БСП за България“ за отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата.

БАБХ съветва: Купувайте козунаци през интернет платформи само от регистрирани търговци

  • 19 Апр 2024
  • 91
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци.