« януари 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Трима с Нобелова награда за физика, за първи път от 55 г. жена получава такъв приз

Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org. Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес. Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика. "Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би". Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина. "Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките. Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи. Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия. Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината предлага нова визия за ул. „Алеко Константинов“

  • 17 Ян 2019
  • 65
Община Бургас финансира със свои средства изработването на проект за пълно преобразяване на ул. "Алеко Константинов" в централна градска част. Обектът е заложен в капиталовата програма на новия бюджет за 2019 г., който очаква одобрението на местния парламент в края на януари.

Нова услуга в НАП- видео жестов превод за хора с увреден слух

  • 17 Ян 2019
  • 62
В салона за клиенти на ТД на НАП Бургас се предлага нова услуга, която улеснява хората с увреден слух. Те могат да ползват видео жестов превод чрез онлайн платформа за предоставяне на равен достъп до услугите на Агенцията за граждани с проблеми със слуха.

Европарламентът призова за "незабавно" ратифициране на Истанбулската конвенция

  • 17 Ян 2019
  • 69
В незаконодателна резолюция, приета в сряда, 16 януари, с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията.

Общината кандидатства по „Красива България“ за ремонт на спортна зала „Нефтохимик“

  • 17 Ян 2019
  • 66
Община Бургас ще кандидатства с проект по програма "Красива България", мярка "Подобряване на обществената среда в населените места", за финансиране на ремонта на спортна зала "Нефтохимик".

НАП: Декларирайте електронно с ПИК, става най-лесно и бързо

  • 17 Ян 2019
  • 73
На пресконференция по повод започналата данъчна кампания, от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас препоръчаха физическите лица да подават годишните си данъчни декларации по електронен път, без електронен подпис.