Трима с Нобелова награда за физика, за първи път от 55 г. жена получава такъв приз

Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org. Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес. Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика. "Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би". Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина. "Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките. Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи. Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия. Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.