Трима с Нобелова награда за физика, за първи път от 55 г. жена получава такъв приз

Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org. Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес. Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика. "Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би". Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина. "Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките. Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи. Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия. Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Собственикът на bTV започва преговори за продажба на телевизията

  • 25 Мар 2019
  • 57
Американският собственик на БТВ и каналите от групата, започва преговори за стратегическо партньорство. Това може да включва частична или пълна продажба на компанията, сливане с друг стратегически партньор или рекапитализация.

Включете се в „Свободата на движение“ за добро здраве

  • 25 Мар 2019
  • 58
Дирекция "Младежки дейности" и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) при Община Бургас започнаха съвместна дейност - "Свободата на движение - промяна отвътре навън".

Започват честванията за Деня на Тракия

  • 25 Мар 2019
  • 59
С празнична програма ще бъде почетен в Бургас 26 март, Ден на Тракия. Тя започва още днес от 11:00 часа с кулинарно изложение на тракийски гозби в Културен център "Морско казино".

Най-добрите млади BG брейкъри ще премерят сили в събота

  • 25 Мар 2019
  • 66
Второто издание на Националния брейк денс турнир в Бургас обещава да взриви тази събота, 30 март, от 19.00 часа, сцената в Културен дом на Нефтохимика. Осем отбора от 5 до 8 деца, на възраст до 16 години, ще дадат всичко от себе си, за да спечелят титлата на турнира.

Днес е Благовещение на Пресвета Богородица

  • 25 Мар 2019
  • 58
В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.