Трима с Нобелова награда за физика, за първи път от 55 г. жена получава такъв приз

Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org. Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес. Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика. "Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би". Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г. Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст. Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина. "Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките. Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи. Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек. Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия. Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро). Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Съдии подкрепиха Чавдар Димитров за председател на Административния съд

  • 22 Окт 2018
  • 48
На Общо събрание на съдиите, проведено днес, беше изслушана Концепция за стратегическо управление на Административен съд – Бургас, разработена от съдия Чавдар Димитров, кандидат за длъжността административен ръководител на институцията.

СКК „Киокушин Спирит” извоюва куп отличия от шампионата

  • 22 Окт 2018
  • 49
Поредни отличия в Държавното първенство по ката и кумите извоюваха бургаските състезатели от СКК „Киокушин Спирит”.

Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари

  • 22 Окт 2018
  • 49
Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Слънчев бряг.

Нова станция за безплатно зареждане на електромобили

  • 22 Окт 2018
  • 52
Още една безплатна зарядна станция за електромобили заработи в Бургас. Тя се намира на паркинга на спортния комплекс Парк "Арена ОЗК". Това е част от политиката на общината за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт.

Приоритетите на Бюджет 2019 - образование, отбрана и заплати

  • 22 Окт 2018
  • 53
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на България за 2019 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., която представлява мотивите към него, съобщиха от ведомството.