Дървен лаптоп намалява електронните отпадъци

Екологична група от Дъблин създаде устойчив лаптоп, който намалява електронните отпадъци. Новият продукт е дело на същия екип, който по-рано разработи дървения компютър "iameco" (което идва от "аз съм еко" - "I Am Eco"). Групата разгледала компютрите, които се предлагат на пазара, и се шокирала от количеството на електронните отпадъци, от материалите, увреждащи почвата, и от токсичните химикали, използвани за направата на основната технология. Екипът решил да направи нещо по въпроса. Проектирали екологичен компютър и след това "дървен" лаптоп по същите принципи като оригиналния продукт. Устойчивостта на продуктите на iameco започва с дизайна. Той се фокусира върху дълготрайността. Компанията твърди, че нейните компютри работят около три пъти по-дълго от другите РС-та на пазара. Системите с трайност около 10 години би трябвало да помогнат много за намаляването на потока от електронни отпадъци, пише GreenTech.bg. Разбира се, много хора биха си казали, че светът на технологиите се развива и променя прекалено бързо, за да може всеки компютър да бъде полезен 10 години. От iameco обаче са заложили на модулен дизайн, при който отделните компоненти на лаптопите могат да бъдат подменяни. Когато остареят или се развалят, те могат да бъдат заместени от нови, по-актуални и по-мощни компоненти. В допълнение към това, компанията е елиминирала токсичните химични вещества, използвани в общото производство - такива като олово, кадмий, живак, PVC и бромираните вещества за забавяне на горенето. Това означава по-здравословна среда за крайния потребител, както и по-здрава планета. Наред с това лаптопите използват една трета по-малко енергия, отколкото другите налични модели. Петролните пластмаси, които се използват за направата на традиционните мобилни компютри, са премахнати - вместо тях екипът използва клен, бук или материал от пепел, всички устойчиво добити от устойчиви гори. Намалено е и потреблението на ресурси за самото изработване на устройствата. Тяхната направа изисква 75% по-малко вода за изработване. Около 70% от всеки от компютрите на фирмата може да бъде рециклиран. Освен това, сензорният екран, който фирмата използва в своите устройства, е първият, който някога е получил европейски еко-сертификат Eco Flower, а това гарантира спазването на най-строги екологични стандарти. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Съдии подкрепиха Чавдар Димитров за председател на Административния съд

  • 22 Окт 2018
  • 46
На Общо събрание на съдиите, проведено днес, беше изслушана Концепция за стратегическо управление на Административен съд – Бургас, разработена от съдия Чавдар Димитров, кандидат за длъжността административен ръководител на институцията.

СКК „Киокушин Спирит” извоюва куп отличия от шампионата

  • 22 Окт 2018
  • 48
Поредни отличия в Държавното първенство по ката и кумите извоюваха бургаските състезатели от СКК „Киокушин Спирит”.

Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари

  • 22 Окт 2018
  • 48
Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Слънчев бряг.

Нова станция за безплатно зареждане на електромобили

  • 22 Окт 2018
  • 51
Още една безплатна зарядна станция за електромобили заработи в Бургас. Тя се намира на паркинга на спортния комплекс Парк "Арена ОЗК". Това е част от политиката на общината за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт.

Приоритетите на Бюджет 2019 - образование, отбрана и заплати

  • 22 Окт 2018
  • 52
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на България за 2019 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., която представлява мотивите към него, съобщиха от ведомството.