"Вояджър 2" стигна до границите на Слънчевата система

"Вояджър 2" вероятно се е доближил до границите на Слънчевата система, съобщи Лента като цитира учени от НАСА. До тези заключения стигнали специалисти, след като анализирали данни, събрани от инстумента CRS (Cosmic Ray Subsystem) на космическия апарат. Инструментът регистрирал увеличаване с 5 процента на енергията на достигащите до "Вояджър 2" космически лъчи. Аналогичен феномен бил наблюдаван през месец май 2012 г., три месеца преди "Вояджър 1" да прекоси хелиопаузата и да се окаже в междузвездното пространство. Понастоящем "Вояджър 2" е на разстояние около 17,7 милиарда км от Земята, т.е. разстоянието е 118 пъти по-голямо от това между нашата планета и Слънцето. За сравнение "Вояджър 1" се намира на разстояние около 143 пъти по-голямо от това между нашата планета и Слънцето. Екипът на мисията "Вояджър 2" признава, че обкръжаващата апарата среда се променя. Учените същевременно отбелязват, че увеличаването на енергията на космическите лъчи не трябва да се смята за окончателен признак за преминаване през хелиопаузата, която се променя през 11-годишния цикъл на слънчевата активност. Космическите апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са сходни - първоначалната маса и на единия, и на другия е 815 кг. В разгърнат вид апаратът се помества в куб със страна 4 метра. "Вояджър 2" стартира през август 1977 г., 16 денонощия преди "Вояджър 1". Освен научно оборудване, апаратите носят послания от човечеството до възможни извънземни цивилизации. "Вояджър 2" стана първият космически апарат, прелетял край четирите планети гиганти в Слънчевата система. Това позволи да бъдат открити 3 нови луни на Юпитер, 4 - на Сатурн, 11 - на Уран и 6 - на Нептун. Дотогава нито един космически апарат не бе прелитал толкова близо до Уран и Нептун. "Вояджър 1" пое по друга траектория - след като прелетя край Сатурн, не се отправи към Уран и Нептун, а към междузвездното пространство. През декември 2011 г. напусна пределите на хелиосферата, ставайки първият създаден от хора обект, оказал се в хелиопаузата, която отделя хелиосферата от междузвездното пространство. Смята се, че три радиоизотопни термоелектрически генератора ще позволят на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" да поддържат връзка със Земята до 2027 г. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Собственикът на bTV започва преговори за продажба на телевизията

  • 25 Мар 2019
  • 57
Американският собственик на БТВ и каналите от групата, започва преговори за стратегическо партньорство. Това може да включва частична или пълна продажба на компанията, сливане с друг стратегически партньор или рекапитализация.

Включете се в „Свободата на движение“ за добро здраве

  • 25 Мар 2019
  • 58
Дирекция "Младежки дейности" и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) при Община Бургас започнаха съвместна дейност - "Свободата на движение - промяна отвътре навън".

Започват честванията за Деня на Тракия

  • 25 Мар 2019
  • 59
С празнична програма ще бъде почетен в Бургас 26 март, Ден на Тракия. Тя започва още днес от 11:00 часа с кулинарно изложение на тракийски гозби в Културен център "Морско казино".

Най-добрите млади BG брейкъри ще премерят сили в събота

  • 25 Мар 2019
  • 66
Второто издание на Националния брейк денс турнир в Бургас обещава да взриви тази събота, 30 март, от 19.00 часа, сцената в Културен дом на Нефтохимика. Осем отбора от 5 до 8 деца, на възраст до 16 години, ще дадат всичко от себе си, за да спечелят титлата на турнира.

Днес е Благовещение на Пресвета Богородица

  • 25 Мар 2019
  • 59
В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.