Роскосмос разработва плазмен двигател

Роскосмос планира да създаде модел на високоенергиен плазмен ракетен двигател без електроди (BPRD) и щанд за тестване, според материалите, публикувани на уеб страницата на ракетния производител "Енергомаш", предава РИА Новости. Подобен двигател би бил 10 пъти по-мощен от съществуващите към този момент плазмени двигатели с електроди. Основната цел на мощните електрически двигатели е да се използват в космически кораби, които носят големи товари, заявява Александър Илин - шеф на частната компания Lin Industrial, която ще участва в проекта. "По-мощните плазмени двигатели могат да се проявят в откритите пространства на Слънчевата система - да транспортират товари до планетите, като например по-големи изследователски сонди. Развитието им бе спряно до сега, заради липса на необходимост и пазар", заявява Илин. Подобни двигатели биха били много полезни и за транспортиране на материали и ресурси към Луната и обратно. Русия разработва от 2009 година и ядрен реактор от ново поколение, който да работи в космоса и да захранва с енергия различните видове електрически двигатели. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Съдии подкрепиха Чавдар Димитров за председател на Административния съд

  • 22 Окт 2018
  • 46
На Общо събрание на съдиите, проведено днес, беше изслушана Концепция за стратегическо управление на Административен съд – Бургас, разработена от съдия Чавдар Димитров, кандидат за длъжността административен ръководител на институцията.

СКК „Киокушин Спирит” извоюва куп отличия от шампионата

  • 22 Окт 2018
  • 48
Поредни отличия в Държавното първенство по ката и кумите извоюваха бургаските състезатели от СКК „Киокушин Спирит”.

Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари

  • 22 Окт 2018
  • 48
Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Слънчев бряг.

Нова станция за безплатно зареждане на електромобили

  • 22 Окт 2018
  • 51
Още една безплатна зарядна станция за електромобили заработи в Бургас. Тя се намира на паркинга на спортния комплекс Парк "Арена ОЗК". Това е част от политиката на общината за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт.

Приоритетите на Бюджет 2019 - образование, отбрана и заплати

  • 22 Окт 2018
  • 52
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на България за 2019 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., която представлява мотивите към него, съобщиха от ведомството.