Швейцарците гласуват на референдум да имат ли кравите рога

На 25 ноември швейцарците ще гласуват на референдум да имат ли или да нямат кравите и козите им рога. За мнозина може да изглежда и комично свикването на национално допитване по този въпрос на фона на ставащото в света, но в случая става дума за проблем, свързан с 13 млн. евро, пише в. "24 часа". Това е така, защото трябва да се реши дали да бъдат дадени финансови стимули на селяните, които искат да оставят неотрязани рогата на говедата, кравите и козите си. Инициативата е на селянина Арим Капаул от зоната на Берн, който се грижи за малка ферма. Според инициаторите на референдума рязането на рогата на животните е болезнен за тях процес. Освен това ги лишава от част от тялото им, която им служи за комуникация и за други функции. Днес само 10% от кравите, говедата и козите в Швейцария имат рога. Повечето от животновъдите режат рогата на животните си още от малки заради опасенията, че могат да се наранят помежду си, а освен това и за да не бъдат опасни за човека. Освен всичко друго оставянето на рогата на животните означава и затруднения от прагматичен характер - животните с рога се нуждаят от по-големи ферми, което значи и повече разходи. Инициативата на групата, довела до свикването на референдума, не предвижда наказания за животновъдите, които решат да премахнат рогата на животните си, а финансови стимули за онези, които не го правят. За всяка крава собственикът ѝ ще получи по 165 евро, а за коза - по 33 евро. Ако инициативата бъде одобрена на 25 ноември, ще е необходима промяна в швейцарската конституция. Правителството и парламентът са против референдума. Според тях инициативата по-скоро би ощетила животните и благоденствието им. "Финансовите стимули за животните с рога могат да доведат до увеличаването на кравефермитe, в които те се държат завързани, тъй като по този начин отглеждането на животни с рога е попросто. Наличието на израстъци увеличава и риска от нараняването на животните", смятат властите. Инциативата беше подкрепена от някои депутати, най-вече от левицата. Мнозинството обаче смята, че не съществуват научни доказателства за евентуални страдания на животните, които са лишени от рога. Според депутатите е и много трудно да се намерят пари за финансовите стимули, искани от референдума. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 137
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 130
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 134
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 425
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 397
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.