« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Роскосмос обвини SpaceX в дъмпинг с държавна помощ от САЩ

Роскосмос публикува наскоро своя годишен доклад, а в него се твърди, че загубата на позициите в Космоса и по-слабите финансови резултати се дължат на SpaceX, която предлага два пъти по-евтини ракетни изстрелвания. Роскосмос е планирал да заеме дял от 24,5% в комерсиалния космически отрасъл на изстрелването на сателити, но вместо това е имал дял от едва 8,5% - три пъти по-малко от планираното. Причините за лошите резултати не се изчерпват само със SpaceX. Вина според Роскосмос имат и украинците, тъй като нарочно бавят част от поръчаната техника. По времето на СССР заводите са били разпръснати равномерно в страната, но днес част от тях са в Украйна, а използваните ракети "Союз", макар и осъвременени, все още разчитат на части, произвеждани в бившите съветски заводи, намиращи се извън Русия. Руснаците обаче смятат, че ниските цени на SpaceX са лесно обясними и причината за тях не се крие в първата степен на ракетата, която може да се използва многократно, а в правителството на САЩ, което щедро субсидира компанията на Мъск. Така цените не са напълно пазарни, а изкривени в ущърб на конкуренцията. В тези твърдения има известна истина, защото миналата година SpaceX сключи договор за няколко милиарда долара с американската армия, чийто пари идват директно от федералния бюджет на Америка. Въпреки това, Роскосмос също получава пари от руската държава - при това много повече, отколкото SpaceX. Финансирането на руската агенция обаче отново се оказва недостатъчно, сравнено с НАСА. Годишния бюджет на НАСА е около 19 милиарда долара, а на Роскосмос - 900 милиона долара. Според експертите липсата на финансиране за създаването на нови ракети и факта, че руснаците не разработват ракети за повторно използване ще задълбочат изоставането на руснаците, което допълнително ще утежни тяхната позиция в Космоса. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 332
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 422
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 307
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 398
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 344
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.