Как да забраня на WhatsApp да споделя номера ми с Facebook

Преди няколко дни WhatsApp обяви, че ще споделя данни за потребителите си (по-конкретно телефонните им номера и данни за последния им онлайн статус) със своята компания-майка Facebook.

Това предизвика доста гневни реакции сред защитниците на поверителността на личните данни и дори създаде предпоставки за регулаторни проверки в някои страни като САЩ и Великобритания. Основната цел на сделката с Facebook, както обясняват от WhatsApp, е да осигури по-релевантно пласиране на реклами и предложения за потребителите. Да предположим, че ваш стар приятел (да го наречем Георги) си направи профил във Facebook, но без да споделя телефонния си номер. Вие сте споделили с Facebook контактите във вашия телефон, включително и телефонния номер на Георги. Той обаче не е споделил своя номер във Facebook и системата не може да направи връзка между двата номера и да ви предложи Георги за приятел. Георги обаче ползва и WhatsApp. Facebook взема номера на Георги от там и прави предположение, че се познавате.

Ако не искате WhatsApp да споделя данните ви с Facebook, имате възможност да поискате това изрично. В момента WhatsApp разпраща на потребителите си съобщение за своята политика на поверителност на личните данни, в което са разписани именно тези промени. Ако вече сте получили такова съобщение, имате 30-дневен срок, в който да забраните на WhatsApp да дава телефонния ви номер на Facebook. Да предположим, че вече сте приели новите условия на WhatsApp, т.е. съгласили сте се приложението да предостави на Facebook телефонния ви номер. Може да се откажете от това, като влезете в Settings>Account и махнете отметката върху опцията Share my account info.Ако все още не сте приели новите условия на WhatssApp, изчакайте да ви изпратят съобщение. Ще видите бутонче Agree , с което се съгласявате на новите условия. Преди да го натиснете обаче, потърсете в полученото съобщение Read (това е опцията да прочетете условията, преди да се съгласите с тях).Когато го натиснете, ще видите известие, че данните ви ще се споделят с Facebook, което е отметнато по подразбиране. За да забраните на WhatsApp да дава номера ви на Facebook, просто махнете отметката.

А сега малко размисли и страсти. Цялата тази пушилка за нарушаване на неприкосновеността на личните данни от страна на Facebook е до голяма степен недосмислица.Бизнес моделът на Facebook е да продава личните ви данни на рекламодателите, ето защо компанията винаги ше намира начини да консолидира всички лични данни, до които успее да се докопа. Ако не искате Facebook и WhatsApp да разполагат с данните ви, не използвайте Facebook и WhatsApp.

Дори и да се възползвате от предоставената възможност да забраните споделянето на телефонния ви номер с Facebook, компанията пак ще разполага с данните ви. Те хората даже са си го написали в общите условия: „Facebook и свързаните с нея компании все пак ще използват тази информация (споделените лични данни – бел. авт.) за други цели като подобряване на инфраструктурата и системите за доставка на съообщения, по-добро разбиране за това как се използват услугите, по-добра сигурност, борба със спама и нарушения“.

Източник: questona.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

С близо 9 млн. лв. обновяват шест професионални гимназии

  • 22 Юли 2019
  • 99
С близо 9 млн. лв. от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ Бургас обновява шест от професионалните си гимназии. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Изключително рядък бял лопен цъфна в Странджа

  • 22 Юли 2019
  • 118
Изключително рядък Бялоцъфтящ лопен разцъфна това лято край Малко Търново, м. Пряслопът, на 500 м. н.в. Растението е високо два метра и е изключително красиво. Ботаниците в България споделиха, че тази мутация се среща много, много рядко и е уникален шанс да бъде видян такъв индивид.

Фестивал събира меломаните в парк „Росенец“

  • 22 Юли 2019
  • 115
За десета поредна година Бургас ще е домакин на фестивала Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли на територията на парк "Росенец", на поляната в непосредствена близост до хижа "Странджа".

ARD: Ниското заплащане прогонва хората от България

  • 22 Юли 2019
  • 112
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. В нея има между 600 хиляди и 800 хиляди „работещи бедни”, 400 хиляди получават минимална работна заплата. Това се казва в репортаж не германската телевизия АРД.

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор

  • 22 Юли 2019
  • 112
Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Зад кандидатурата застават 11 човека, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.