« май 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Рекордно ниско количество на леда в Антарктика

Ако първата мисъл в главата ви е "вероятно е виновно глобалното затопляне", ще бъдете прави, но само частично. Какво се случва с морския лед в Арктика е доста очевидно: Планетата става по-топла, океаните се затоллят и ледът се топи. Но от друга страна на планетата нещата са по-сложни и доказателството бе последното рязко намаляване на обема на антарктическия лед, което накара учените да се замислят. Антарктика отбеляза Новата година с рекордно ниско ниво на морския лед, според доклад на Националния център за данни за снега и леда в Боулдър, Колорадо. На 1 януари морският лед е покривал само 5,4 милиона квадратни километра вода в Южния океан, който обгражда континента Антарктида. Това е с 1,88 милиона или почти една трета по-малко от дългосрочната средна стойност за тази дата. Странно начало на 2019 г. последвало най-бързото декемврийско ускорение на топенето на морския лед в цялата история на наблюденията, в резултат на което Антарктика счупи рекорда за минимален морски лед, установен през лятото на 2016-2017 г. в Южното полукълбо, а именно от ноември до декември 2016 г. година. Може би си мислите, че вината е в изменението на климата и ще бъдете частично прави, но анализ, извършен след топенето на морския лед през 2016-2017 г., чиято кулминация е бил сезонният минимум на морския лед през март 2017 г., показва, че истинската причина е комбинацията от времето с изключително негативна фаза на южното пръстенообразно течение, когато западните ветрове около континента са били заменени с предимно северни такива, носели значително по-топъл въздух от обичайното. Накратко, учените свързват резкия спад в обема на морския лед с естествена променливост на моделите на циркулацията около южния континент. Не е напълно сигурно, обаче, дали северните ветрове са причината за намаляването на количеството лед тази година. Сесилия Битц, изследовател на морския лед от университета във Вашингтон, смята, че режимът на Южния пръстен не е толкова негативен сега и няма такова влияние на чудовищния Ел Ниньо, както през 2016 година. Въпреки, че някои части от Антарктика са по-топли от обичайното, доскоро ледът на Антарктика леко се увеличаваше, достигайки рекорден обем през 2014 г. Това не отрича съществуването на тенденция на затопляне, но говори за сложността на поведението на морския лед в среда, която е повлияна от океанските течения и гигантския леден континент. Разрушаването на леда през последните години определено ще изисква повече изследвания. Наскоро стартираният спътник на НАСА ICESat-2 може да обясни мистерията, поради наличието на борда му на инструменти, способни да измерват плътността на морския лед, ключов показател за неговата възраст и "здраве". / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Дузпи излъчиха победителя на турнира „100 години Черноморец”

  • 18 Май 2019
  • 86
Училищният турнир „100 години Черноморец“ излъчи своя победител.

Теодора Вълева: Творчеството за деца осмисля всички усилия и трудности

  • 18 Май 2019
  • 245
Тя е слънчево момиче и пише слънчеви стихотворения за деца

„Черноморец” в компанията на три варненски тима в Топ 4 на България

  • 16 Май 2019
  • 224
Трета формация на ватерполния „Черноморец” ще се бори за медал в настоящия сезон от държавните първенства по водна топка.

Носителят на световния пояс гостува на кмета

  • 16 Май 2019
  • 179
Атанас Божилов бе поздравен от кмета Димитър Николов за спечелената първа за Бургас световна титла от второто издание на професионалната верига по бойни спортове SENSHI.

Елитът на бургаската акробатика се събира за Деня на българския спорт в ОУ "Васил Априлов"

  • 16 Май 2019
  • 199
Бургас ще празнува Световния ден на предизвикателството и Деня на българския спорт на 17 май /петък/. ОУ "Васил Априлов" ще бъде любезен домакин на празника. Началото е в 11:00 часа.