БиБиСи: Уловени са загадъчни радиосигнали от дълбокия Космос

Екип от канадски астрономи са засекли мистериозни радиосигнали, излъчвани от далечна галактика. Става въпрос за необичаен повтарящ се сигнал идващ от един и същ източник на 1,5 милиарда светлинни години от Земята. Той е част от уловени 13 бързи радио-взрива, известни още като FRB, съобщава БиБиСи. За подобно събитие е докладвано само веднъж преди това, като откритието е било направено с друг телескоп. Засичането на мистериозния радиосигнал, за който все още няма обяснение, е направено посредством радиотелескопа CHIME в Канада, който се състои от няколко дълги 100 метра антени, които сканират небето в цялото Северно полукълбо. CHIME стартира работата си едва преди година, но още веднага засече странни повтарящи се радио емисии. "Знаейки, че има и друг подобен сигнал, предполага, че може би има още такива", казва Ингрид Стърис, астрофизик от Университета на Британска Колумбия (UBC). "Открихме втори повтарящ се сигнал и неговите свойства са много сходни с тези на първия открит такъв, а това предполага наличието на модел", казва Шрихар Тендулкар от Университета МакГийл, Канада. Основното обяснение за събитието е наличието на пулсар с необичайно силно магнитно поле, която се върти много бързо. Други са на мнение, че става дума за сливане или сблъсък на две неутронни звезди, като мнозинството от учените твърди, че причина за събитието е астрофизически феномен от екстремен характер. Малък процент от астрономите обаче вярва, че подобни повтарящи кратки, но изключително мощни радиосигнали са начин за извънземна цивилизация да обяви съществуването си или да се опита да комуникира с други цивилизации. Изследванията и откритията на екипа учени от Канада ще бъде публикуван в престижния научен журнал Nature. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургаско училище получи Печата на цар Симеон Велики

  • 20 Мар 2019
  • 54
Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики“

ЕС глоби Гугъл с 1.49 млрд. евро

  • 20 Мар 2019
  • 58
Гугъл бе глобен с 1.49 милиарда долара от ЕС за блокиране на рекламите на свои конкуренти в търсачката си, съобщи Би Би Си. Това е третата глоба на ЕС за гиганта в последните две години.

Казахстан прекръсти столицата си на оттеглилия се Нурсултан Назарбаев

  • 20 Мар 2019
  • 63
На съвместно заседание на двете камари днес парламентът на Казахстан прие закон за преименуване на държавната столица Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС.

Съдът в Хага увеличи присъдата на Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор

  • 20 Мар 2019
  • 59
Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на първия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА.

Отлично представяне на фехтовалните клубове от ФА „В. Етрополски“

  • 20 Мар 2019
  • 60
Бургаският „Корсар” достойно представи морския град и Фехтовална академия „Васил Етрополски” на провелото се в Пловдив Държавно първенство по фехтовка за деца до 11 и 13 години.