На Eкватора е слънчево и тихо. Температура: минус 13 градуса

Данните за минималната, средната и максималната температура, атмосферното налягане и вятъра могат да бъдат наблюдавани ежедневно на сайта на мисията Марс ИнСайт. Тези малко по-долу са от последните няколко марсиански денонощия (Сол-ове). Измерванията са от едно от най-топлите места на Марс - намиращата се на екватора равнина Елизиум. Сол (заимствано от латинската дума за слънце) е слънчевото денонощие на Марс; това е ден на Марс. Солът е видимият интервал между две последователни връщания на Слънцето към същия меридиан (слънчево време), както би се виждал от наблюдател на Марс. Той е един от няколкото звена за следене на времето на Марс. Солът първоначално е бил приет през 1976 г. по време на мисиите на "Викинг Ландър" и е мярка за времето, използвана главно от НАСА, когато, например, планира използването на марсохода. Средната продължителност на цикъла ден-нощ на Марс - т.е. марсианското денонощие, е 24 часа, 39 минути и 35,244 секунди. Сидеричният ротационен период на Марс - неговото въртене в сравнение с неподвижните звезди - е само 24 часа, 37 минути и 22,66 секунди. Слънчевият ден продължава малко по-дълго поради движението на планетата по орбитата около Слънцето, което изисква за следващия изгрев тя да се завърти малко по-назад по оста си. Атмосферата на Марс е над 100 пъти по-рядка от земната и видно от графиката, тамошното атмосферно налягане е около 700 паскала. За сравнение, типичното атмосферно налягане на морското равнище на Земята е малко над 100 хектопаскала, т е над 100 пъти по-високо. Що се отнася до температурите, в равнината Елизиум те донякъде са сравними с тези в централните части на Антарктида на Земята. Вярно, минималните са неизменно около минус 95 градуса и са по-ниски от тези на станцията Восток в Антарктида, но максималните са до около минус 20, които са стойности, значително по-високи дори от летните в централните плата на ледения континент на Земята в източната му част. Там дневните стойности дори в момента, където е все още лято, рядко превишават минус 20, минус 30 градуса. Нещо повече, в някои дни по време на марсианското лято около марсианския Екватор се бележат стойности и до около 10-15 градуса Целзий над нулата - абсолютно невъзможни за вътрешността на Антарктида, поне от 30 милиона години насам. Структурата на планетата Марс е донякъде сходна с тази на Земята, но ядрото и не поддържа постоянно и силно магнитно поле, за разлика от това на Земята. Смята се, че някога е било различно и Марс също е имал свое такова. След изчезването му, той постепенно я губи, издухана от слънчевия вятър. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 45
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 98
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 89
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 128
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 115
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.