За пръв път НАСА праща две жени заедно в открития космос

За първи път в историята екипажът, който ще излезе в открития космос от Международната космическа станция, ще се състои от две жени, потвърди НАСА пред CNN. Като част от експедиция 59, астронавтите на НАСА Ан Макклейн и Кристина Кох ще извършат разходката в космоса на 29 март, като действията им ще бъде направлявани и координирани от трета жена на земята - Кристен Фациол от Канадската космическа агенция, която ще прави това от космическия център в Хюстън. Самата Фациол първа публикува съобщението на 1 март, като писа в Туитър: "Току-що разбрах, че ще бъда на конзолата за управление, предоставяйки поддръжка за първия чисто женски екипаж в космоса и не мога да задържа вълнението си!!" "Тъй, както е планиран понастоящем, космическата разходка на 29 март ще бъде първата само от жени", заяви говорителката на НАСА Стефани Ширхолц в изявление на CNN в сряда. "Това е втората поредица от три планирани космически разходки. Ан също ще се присъедини към Ник Хаг за разходката в космоса на 22 март. И, разбира се, задачите и графиците винаги могат да се променят." "Това не е било организирано, за да бъде по този начин; тези космически разходки първоначално бяха планирани да се проведат през есента", добави Ширхолц. "В допълнение към двете жени-астронавтки, водещият директор на полета е Мери Лорънс, а Джаки Каджи (също жена) е водещият полетен контролер." Уебсайтът на НАСА показва, че разходката в открития космос ще продължи около седем часа. И Макклейн, и Кох бяха част от астронавтския клас през 2013 г., половината от които бяха жени. Най-новото попълнение на директорите на полетите също се състои от 50% жени, ккоментираха от НАСА. Понастоящем Макклейн е на МКС като част от експедиция 58, докато Кох е на път да излезе на 14 март, за да достигне до станцията за експедиция 59 и 60 заедно с командир Алексей Овчинин и летателен инженер Ник Хайг. Това ще е първият път в космоса за Макклейн и първия космически полет за Кох. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.