Пентагонът ще разположи мощен лазер в орбита около Земята

Правителствената Антибалистична агенция към Пентагона е обявила плановете си да разположи мощен лазер в орбита около Земята. Той няма да се използва за атакуването на наземни цели, а за свалянето на противникови балистични ракети. Плановете на американските военни са до 2023 година в орбита да има работещ прототип, предава военният портал Defense One. По своята същност новата програма на Пентагона копира Инициатива за стратегическа отбрана на президента на САЩ Роналд Рейгън. Тя бе обявена в средата на 80-те години на миналия век и стана известна под името "Междузвездни войни". Концепцията предвиждаше в космическото пространство над САЩ да бъде "разпънат" противоракетен чадър. Сателити, въоръжени с лазери, трябваше да неутрализират всички изстреляни към Америка балистични ракети, правейки я неуязвима за ядрен удар на СССР. След края на Студeната война планът на Рейгън е стопиран. Причината за това е, че основният геополитически съперник на САЩ бе победен, което обезсмислило инвестирането на стотици милиони долари в космически оръжия. От Пентагонът обаче твърдят, че към днешна дата повечето от необходимите технологии са разработени, а разполагането на лазерна система, която да унищожава противниковите ракети в Космоса, няма да бъде толкова трудно и скъпо. Налице са и заплахи от страни като Северна Корея и Иран. Според публикуваните официално документи става ясно, че за фискалната 2020 година армията на САЩ е поискала 34 милиона долара за проучвания свързани с космическата лазерна система, предава The Drive. Конгресът на САЩ също е одобрил инвестирането в проекта за космически базирана антибалистична система, като времевата рамка зададена за конструирането на прототипа е 2022 г. Отговорът на Кремъл не закъсня, а външният министър на Русия, Сергей Лавров, заяви, че плановете на САЩ са доста опасни. "Вашингтон ще придобие капацитетът да унищожи всички космически обекти и сателити на неудобните на него страни", предупреждава Лавров, цитиран от ТАСС. Експертите са на мнение, че освен като атакуващо оръжие, космическият лазер може да наруши ядреното равновесие, гарантирайки, че неговият собственик може да избегне ответен удар, ако пръв извърши ядрена атака. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Правителството предлага фиксиране на субсидията от 11 лв. за глас

  • 27 Май 2019
  • 37
Със свое решение Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии. Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия.

Държавният глава наложи вето на промените в Закона за държавната собственост

  • 27 Май 2019
  • 21
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост.

В Европарламента се очертава широка коалиция

  • 27 Май 2019
  • 43
Вторите прогнозни резултати за разпределението на евродепутатските мандати в следващия Европейски парламент потвърждават първоначалните данни за загуби за Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите и демократите.

Резултати при 61% обработени протоколи: ГЕРБ - 30,77%, БСП - 25,01%

  • 27 Май 2019
  • 53
Централната избирателна комисия е обработила вече около 61 процента от секционните протоколи от изборите за Европарламент. За ГЕРБ са гласували 30,77 на сто, за БСП - 25,01 на сто.

Екатерина Капрова: Пиша, когато нещо ми тежи и напира да се облече в думи

  • 26 Май 2019
  • 187
"Кой е казвал, че феите трябва да са розови и с крилца" - Е. Капрова