Плаж, покрит с пуканки става жертва на туристите

Властите на остров Фуентевентура (част от Канарския архипелаг) са загрижени за поведението на туристите. Гостите на острова ежегодно изнасят около 120 килограма вкаменени водорасли, подобни на пуканки (някои в България биха ги оприличили по-скоро на известните захаросани фъстъци "Снежанка"), които съставляват плажа на северния бряг на острова, а доскоро само няколко сърфисти знаеха за уникалните характеристики на плажа. Благодарение на социалните мрежи, мнозина са научили за това и за няколко години островът се е превърнал в много популярна туристическа дестинация, а сега се посещава от около петстотин хиляди туристи годишно. Според биолозите, водораслите растат само един милиметър годишно. Така че, за да достигнат водораслите големина от 25 сантиметра, са необходими 250 години. Водораслите абсорбират въглероден диоксид, а рибите залагат яйца в техните кухини и пори. Въпреки че островът не е защитена територия, за да се запази уникалният плаж, е забранено да се премахват водораслите от него на законодателно ниво. Въпреки това, туристите успяват да изнасят около 10 килограма всеки месец. За да повлияе на ситуацията, администрацията на острова започна информационна програма, в която водачите и туроператорите ще трябва да информират пътниците за недопустимостта на износа на "пуканки" от острова. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 110
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 109
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 114
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 317
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 281
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас