Метеор от друга звездна система е паднал на Земята през 2014 г.

Ученият Ейбрахам Лоеб от Харвардския университет е проверил данните на НАСА за претърпените от Земята сблъсъци с метеорити и е открил любопитна информация. Според него данните показват, че през 2014 година над Тихия океан е паднало тяло, което не произхожда от Слънчевата система. Астрофизиците веднага успокояват, че не става дума за извънземни, а за възможен "роднина" на Оумуамуа. Преди около 2 години Оумуамуа се превърна в първия забелязан от човечеството обект, идващ от друга звездна система. Той премина в сравнителна близост до Земята, след което се отправи на траектория извън нашата Слънчева система. Според Лоеб данните сочат, че преди 5 години обект с ширина от 90 метра се е движел с 60 км/ч и е изгорял в атмосферата над Тихия океан. В статията на Лоеб, публикувана в arXiv, ученият и неговият екип проследяват орбитата на обекта назад във времето. Данните им показват, че той може да е дошъл от вътрешността на друга планетарна система или звезда в Млечния път. Това ще е първият известен метеор, който е направил пътуването от Слънчевата система до Земята. "Разбира се, други метеорити извън нашата система също може да са ни "посещавали" в миналото, но човечеството не е разполагало с технологията да ги открие и разбере произходът им", коментира ученият. Екипът на Лоеб смята, че веднъж на 10 години тела от чужди звездни системи се сблъскват със Земята. Преди година екипът на Ейбрахам Лоеб стана известен с предположението, че Оумуамуа може да не е астероид, а сонда на извънземна цивилизация. Причина бе странното ускорение на обекта, при излизането му извън Слънчевата система. По-късно тази теория бе отхвърлена, заради доказателства, сочещи естествения произход на обекта. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 30
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 51
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 41
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 44
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 54
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.