Пътуването през червееви дупки е възможно

Трима учени от Харвардския и Стандфорския университет, Даниел Джафърис, Пин Гао и Арон Уол, са направили изчисления, че пътуванията през червееви дупки са възможни. До сега се спекулираше, че подобно пътуване би могло да позволи телепортация и на практика да е по-бързо от скоростта на светлината, предава CNET. Оказало се обаче, че пътуването през червееви дупки ще е по-бавно, отколкото ако се пътува по обичайния маршрут. "Оказва се, че червеевите дупки не са ефективен начин за предвижване във Вселената", коментира Джафърис. "Тези образувания, свързват две точки от пространството и времето, но това не е онова свързване в пряк път, който познаваме от киното", допълва ученият. Джафърис отбелязва, че изследването набляга не толкова на възможността за пътешествие, колкото на съществуването на червеева дупка, през която може да премине светлина. Според ученият това е стъпка в посока на създаването на по-добра теория за квантовата гравитация. "Реалният смисъл на тази работа е в нейната връзка с информационния парадокс на черната дупка и връзките между гравитацията и квантовата механика", пояснява Джафърис. Теорията на тримата учени твърди, че две черни дупки, свързани на квантово ниво, могат да действат като червеева дупка, през които светлината може да пътува. Това означава, че светлината и информацията могат да бъдат извлечени от черна дупка. Понятието червеева дупка означава пряк път, тунел, през време пространството. Преди около седмица човечеството успя да направи първата снимка на черна дупка в историята, подобрявайки още повече знанията си за тези странни обекти. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 70
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 104
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 92
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 131
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 119
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.