ЮНЕСКО добави нови обекти към световното наследство

ЮНЕСКО добави нови обекти към световното наследство Любопитни Вавилон
Нови обекти бяха добавени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на поредната среща в рамките на провеждащата се в Баку 43-а сесия на Комитета за световното наследство. Сред включените вчера обекти са Националният парк Маунт Екълс в Австралия, известен също като Будж Бим, древният погребален комплекс в град Сакаи, префектура Осака, датиращ от периода Кофун (Япония), "Розовият град" Джайпур (Индия). Както и руините на град Лянчжу (Китай), Равнината на каменните делви (Лаос), погребалните могили на цивилизацията Дилмун (Бахрейн), въгледобивната мина Омбилин в Западна Суматра (Индонезия), Рудните планини, формиращи граница между Саксония (Германия) и Бохемия (Чехия), напоителната система на Аугсбург (Германия), Конфуцианските академии Совон (Република Корея), Националният парк на скалните рисунки (Канада), древният град Баган (Мианма), конеразвъдната ферма в Кладруби над Лабем (Чехия), Кшемьонки - комплекс от древни мини за добив на кремък (Полша). Междувременно световните агенции, цитирани от БТА, съобщиха, че в Списъка на ЮНЕСКО е включен и античният град Вавилон, намиращ се на територията на днешен Ирак. Страната фигурира в списъка с още пет обекта. Вавилон в Месопотамия е най-големият град в древната история на човечеството. Той е важен политически, икономически, културен и религиозен център на античния свят и същевременно се превръща в един от първите мегаполиси. Първото споменаване на Вавилон датира от третото хилядолетие пр.Хр. В момента руините на града се намират на 90 километра южно от Багдад. Започналата на 30 юни в Баку 43-а сесия на Комитета на ЮНЕСКО по световното наследство ще продължи до 10 юли. В рамките й ще бъдат разгледани 35 кандидатури. Понастоящем Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО включва над 1 000 културни и природни обекта в 167 страни. /impressio.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 72
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 73
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 79
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 292
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 257
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас