Австралия се мести толкова бързо, че GPS системите не могат да смогнат

Австралия се мести толкова бързо, че GPS системите не могат да смогнат Любопитни Илюстрация: Japan Meteorological Agency, NASA
До края на годината трябва да бъде нанесена сериозна корекция в координатите на континента, за да работят безпроблемно навигационните системи. Австралия не се намира точно там, където си мислите. Континентът се е преместил с 1,5 метра от последната корекция на GPS координатите през 1994 г. съобщава New York Times. Всички континенти плават върху тектонски плочи, които бавно се плъзгат върху горния слой на земната мантия, но плочата, върху която се намира Австралия, се движи сравнително бързо – с около 6,5 сантиметра годишно (на север и по посока на часовниковата стрелка). Плочата на Северна Америка се движи приблизително с около 2,5 сантиметра годишно, а тихоокеанските плочи – с между 7 и 10 сантиметра годишно. В резултат някои страни са по-стационарни от други, казва Деймиън Сондър, директор Картография в National Geographic. „Когато има значително преместване на земните маси, с времето се налага да преработим моделите на Земята, по които се изчисляват GPS координатите.” Подобни премествания стават все по-важни с подобряването на GPS системите - по-напредналите технологии вече могат да посочат място с точност до сантиметри. Австралия се придвижва по-бързо заради уникалната си геология. Корекции в географската й ширина й дължина са били нанасяни четири пъти за последните 50 години. Следващата предстои да се направи до края на годината и възлиза на около 1,5 метра. „Не трябва да забравяме, че Земята не е идеална сфера или елипса и континентите не се движат с еднакво темпо“, казва Сондърс. http://www.nationalgeographic.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

0 #1 May 06-05-2018 13:38
Cục Phòng vệ Bờ biển Mỹ vận hành dịch vụ sửa lỗi này.


My site :: giam sat hanh trinh xe o to [rockndata.net: http://rockndata.net/UserProfile/tabid/61/userId/12967202/Default.aspx]
Отговор

Най-четени

Световноизвестният струнен квартет BOND изнася концерт в Бургас

  • 24 Апр 2019
  • 73
Най-успешният струнен квартет за всички времена BOND ще изнесе концерт в Летния театър в Бургас по случай 20-годишния си юбилей на сцената.

На 30 април стартира ремонт на пътното платно от изхода на Бургас до кв. „Ветрен“

  • 24 Апр 2019
  • 63
Община Бургас съобщава, че на 30 април, вторник, стартира ремонтът на пътното платно от изхода на Бургас при кръговото кръстовище "Стамболов" - "Транспортна" - "Проф. Якимов" до надлеза при квартал "Ветрен".

Спират тировете за голямото пътуване по Великден

  • 24 Апр 2019
  • 78
В най-натоварените часове на пътя на 25 и 29 април ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и някои от главните пътища на страната, съобщават от АПИ.

Моцарт и Шопен за Великденския концерт в операта

  • 24 Апр 2019
  • 84
Едни от най-знаковите симфонични произведения на Моцарт ще бъдат представени по време на Великденския концерт на Държавна опера – Бургас в четвъртък в 19 ч. „С музиката на Моцарт и Шопен“ е името на проекта, подготвен за отбелязването на светлия християнски празник.

Бургазлии предпочитат да декларират годишните си доходи по интернет

  • 24 Апр 2019
  • 81
Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица в НАП Бургас се подава по интернет с ПИК на Националната агенция за приходите или електронен подпис. Дни преди края на кампанията, която приключва на 30 април, годишните си доходи са декларирали близо 25 000 бургазлии.