Руснаци пренасят електроенергия с лазер

Руснаци пренасят електроенергия с лазер Любопитни Лазерите ще могат да се използват и за захранване с електроенергия на космическите кораби Сн.: EPA/БГНЕС
Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“ успя по безжичен път да пренесе електроенергия с лазер. Руснаците са осъществили уникален експеримент по зареждане на мобилен телефон с помощта на лазерен лъч. "Успахме да заредим телефон от разстояние километър и половина за един час", посочва представител на корпорацията пред РИА Новости, цитиран от БГНЕС. Той не уточнява марката на телефона и състоянието на батерията. Научният експеримент по преноса на електроенергия с помощта на лазер е проведен между две сгради. В едната от тях е инсталиран лазерен предавател, а в друга, намираща се на километър и половина, е била инсталирана свързана със зарядното устройство на обикновен мобилен телефон мишена, която с помощта на специален прибор трансформира лазерната в електрическа енергия. Както обяснява представителят на "Енергия", след около два или три месеца, експертите ще бъдат готови да зареждат от разстояние малки безпилотни летателни апарати, а след година - да работят с големи професионални дронове. След това се планира да се проведат изпитвания в космоса – от Международната космическа станция, с помощта на лазерен лъч ще бъде предавана електроенергия на товарния кораб "Прогрес", който ще се намира на разстояние от 1-2 километра. Анализаторите предполагат, че подобна технология ще е изключително полезна и за разузнавателните агенции, защото дроновете ще могат да се откажат от батериите си, да се оборудват с по-мощни камери и да останат за неопределено време над градовете, като ще могат да шпионират почти всеки. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 80
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 89
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 92
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 72
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 96
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.