Руснаци пренасят електроенергия с лазер

Руснаци пренасят електроенергия с лазер Любопитни Лазерите ще могат да се използват и за захранване с електроенергия на космическите кораби Сн.: EPA/БГНЕС
Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“ успя по безжичен път да пренесе електроенергия с лазер. Руснаците са осъществили уникален експеримент по зареждане на мобилен телефон с помощта на лазерен лъч. "Успахме да заредим телефон от разстояние километър и половина за един час", посочва представител на корпорацията пред РИА Новости, цитиран от БГНЕС. Той не уточнява марката на телефона и състоянието на батерията. Научният експеримент по преноса на електроенергия с помощта на лазер е проведен между две сгради. В едната от тях е инсталиран лазерен предавател, а в друга, намираща се на километър и половина, е била инсталирана свързана със зарядното устройство на обикновен мобилен телефон мишена, която с помощта на специален прибор трансформира лазерната в електрическа енергия. Както обяснява представителят на "Енергия", след около два или три месеца, експертите ще бъдат готови да зареждат от разстояние малки безпилотни летателни апарати, а след година - да работят с големи професионални дронове. След това се планира да се проведат изпитвания в космоса – от Международната космическа станция, с помощта на лазерен лъч ще бъде предавана електроенергия на товарния кораб "Прогрес", който ще се намира на разстояние от 1-2 километра. Анализаторите предполагат, че подобна технология ще е изключително полезна и за разузнавателните агенции, защото дроновете ще могат да се откажат от батериите си, да се оборудват с по-мощни камери и да останат за неопределено време над градовете, като ще могат да шпионират почти всеки. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 163
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 136
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 146
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 146
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 134
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.