Коешинов се бори с най-опасния рак на кожата

Баскетболната легенда и национален селекционер Дечо Коешинов страда от най-опасния рак на кожата. Това заяви неговият лекуващ лекар д-р Петър Петров - водещ специалист по хирургия и онкология. През 2013 г. д-р Петров консултира Дечо Коешинов, който е с оплаквания от бенка на гърба. След прегледа специалистът има съмнения за злокачествено заболяване на кожата. „В мен се породиха дълбоки съмнения за злокачествено заболяване на кожата и то – малигнен меланом. Предложих операция. Тя беше извършена в срок и хистологичният резултат потвърди ужасната диагноза. Във времето оперирах Дечо Коешинов още три пъти по повод метастази в лимфните възли на мишницата и кожни сателити около оперираната повърхност, което говори за агресивност на тумора. Между тези операции бяха проведени курсове таргетна терапия /прицелна/ с най-съвременни медикаменти. Дълго време състоянието беше стационирано и Дечо Коешинов се чувстваше в добро здраве. До пролетта на 2016 г., когато след проведен РЕТ - скенер се установиха метастази в мозъка. В столичната болница „Иван Рилски” – неврохирургия, бе осъществена кибернож субтотална резекция на метастазата. Лечението с таргетна терапия продължава, но прогресията на заболяването също, за огромно съжаление,” обясни за вестник „Компас” специалистът. Д-р Петър Петров е с дългогодишен стаж в Онкологичния център в Стара Загора. От няколко години работи в Комплексен онкологичен център. Той е част от екипа на отделението по онкологична хирургия в МБАЛ – Бургас, където според него работят много добри специалисти онколози. Преди да бъде привлечен като част от лекарския екип на Комплексния онкологичен център в Бургас, в продължение на три години д-р Петров работеше в многопрофилната болница в „Меден рудник“, където инициира поредица от кампании за профилактика на раковите заболявания. През кабинета на специалиста са преминали хиляди пациенти от Бургас и региона. Както е известно в началото на миналата седмица Дечо Коешинов беше транспортиран в Турция за нов опит за радиохирургия с кибернож, откъдето дават надежди. В негова подкрепа започна масова кампания за набиране на средства за бившия национал. *Най-опасният рак на кожата - меланомът, е заболяване при което се образуват злокачествени клетки от меланоцитите (клетките, които пигментират кожата). През последните 40 г. честотата му се увеличава. Меланомът може да се появи навсякъде по кожата. Три са механизмите, по които ракът се разпространява в организма - атакува тъканите, лимфната система и кръвта. В първия случай се разпространява от мястото, където се е образувал, като расте в околните участъци. Във втория пътува по лимфните съдове, за да достигне до други части на тялото. А навлезе ли в кръвта, се разпространява по съдовете и образува метастатичен тумор в друга част на тялото.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Екатерина Капрова: Пиша, когато нещо ми тежи и напира да се облече в думи

  • 26 Май 2019
  • 152
"Кой е казвал, че феите трябва да са розови и с крилца" - Е. Капрова

Откриват сезона в Слънчев бряг

  • 25 Май 2019
  • 167
От началото на седмицата дежурни спасители обхождат ивицата и гарантират безопасност по плажовете на най-големия курортен комплекс Слънчев бряг

Официално: „Нефтохимик” е отново при професионалистите

  • 25 Май 2019
  • 134
След едногодишна пауза Нефтохимик се завръща при професионалистите.

Дните на Корея в Бургас завършват с концерт на „uAngel Voicе“ и „Фортисимо“ на 26 май в Летния театър

  • 23 Май 2019
  • 244
Корейската класическа вокална група "uAngel Voicе" и вокален ансамбъл "Фортисимо" ще пеят заедно на 26 май от 18:00 часа на сцената на Летния театър.

Експерт: Май месец е пикът на активност на кърлежите

  • 23 Май 2019
  • 249
Детето с намерени 50 кърлежа на главата всъщност е нападнато от бебешката форма на кърлежите - ларвите. Те са с големина около 1 мм и са бели. Очевидно детето е попаднало на т.нар. гнездо, т.е. там, където са били снесени яйцата и са се излюпили ларвите.