Хванаха Силвия Дънекова с допинг!

Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, съобщи BGathletic.com. Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата. Оказа се, че новината за Силвия Дънекова е била известна на повечето ни атлетически треньори поне отпреди 24 часа. Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли. Стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012. Проверката е била направена внезапно на 1 август. Допинг ченгетата на ВАДА направили тест в Бразилия на 30 юли, след което се върнали за внезапна кръвна проба два дни по-късно. След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен. Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години. Наши треньори по лека атлетика силно се съмняват, че Силвия Дънекова се е допингирала и вероятно става дума за грешка. Първо, защото работи с един от най-добрите ни специалисти – д-р Ангел Лозанов, който се грижи за нейното възстановяване. Другата причина е, че през този сезон Силвия е видно, че не е в най-добрата си форма и едва ли има смисъл да взема нещо, което е съмнително или забранено. Няма как да повиши резултата си драстично. Другата причина, според треньорите, Силвия доста години е в спорта и знае, че на големи състезания няма как да не бъде проверена. За олимпийските игри в Рио тя замина първа, за да проведе добра аклиматизация и е напълно наясно, както и доктор Лозанов, че там може и ще бъде проверена по всяко време. Така, че да е вземала умишлено нещо забранено просто е абсурдно и безсмислено.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Ферди се връща под рамката на вратата с предпазна маска на лицето

  • 22 Мар 2019
  • 48
Вратарят Ферди Мюмюнов, който претърпя операция, след счупване на носа, ще бъде на линия за гостуването на „Нефтохимик” в Димитровград.

„Акулите” се завърнаха с куп отличия от турнира „Пирин”

  • 22 Мар 2019
  • 75
Носители на четири златни, шест сребърни и седем бронзови медала станаха състезателите на СК „Акулите”.

Митко Джунгуров: Само добрата измислица решава истински посланието на написаното

  • 22 Мар 2019
  • 221
Разкази за обикновени хора, но карат читателя да се замисли

Безпощаден „Нефтохимик” срази „Левски”

  • 21 Мар 2019
  • 93
С чиста победа в плейофната фаза от Националната Суперлига започнаха волейболистите на „Нефтохимик”.

Бургаско училище получи Печата на цар Симеон Велики

  • 20 Мар 2019
  • 128
Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на директора на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ почетен знак „Златен век - Печат на цар Симеон Велики“