Почина легендата на българската борба Димитър Добрев

На 89 години почина легендата на българския спорт - Димитър Минков Добрев. Той бе треньор на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев, както и на олимпийския и двукратен световен шампион Продан Гарджев. Едно от най-големите имена в бургаския спорт беше погребан в неделя, 7 април. Димитър Добрев е роден на 28 март в созополското село Габър през 1930 година. Първите му спортни изяви са в най-ранна младежка възраст – по селските сборове. През 1950 година без да провеждал системни тренировки участва на републиканското първенство в София, където постига 2 победи и допуска 2 загуби. Скоро след това влиза в казармата и за твърде дълъг период е встрани от големия спорт. След уволнението обаче успява с много труд да възвърне формата си. На турнира на ДКМС е победител в категорията си и това отваря вратите на националния отбор пред него. Там е забелязан от Райко Петров, който го насочва към треньорската професия. През 1955 г. е назначен за инструктор по борба в ДСО „Урожай”, а през 1958 г. - за треньор в село Зидарово. Следващия сезон е вече в школата по борба в Бургас. Негови възпитаници са световният шампион Руси Петров и европейските първенци Янчо Павлов, Дончо Жеков, Иван Шавов, шест заслужили майстори на спорта и 24 майстори на спорта. Димитър Добрев е 6 пъти отборен държавен първенец с юношите старша възраст на града. Дълги години води мъжкия отбор на „Черноморец“, с който печели две републикански шампионата. За големите си победи на тепиха и развитието на млади таланти Димитър Добрев е награден с медал за особени заслуги. Той е майстор на спорта и заслужил треньор по свободна борба. През 2006 година бе обявен за почетен гражданин на Бургас. Признат е за майстор на спорта и заслужил треньор по свободна борба. Поклон пред паметта му!

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Световноизвестният струнен квартет BOND изнася концерт в Бургас

  • 24 Апр 2019
  • 90
Най-успешният струнен квартет за всички времена BOND ще изнесе концерт в Летния театър в Бургас по случай 20-годишния си юбилей на сцената.

На 30 април стартира ремонт на пътното платно от изхода на Бургас до кв. „Ветрен“

  • 24 Апр 2019
  • 76
Община Бургас съобщава, че на 30 април, вторник, стартира ремонтът на пътното платно от изхода на Бургас при кръговото кръстовище "Стамболов" - "Транспортна" - "Проф. Якимов" до надлеза при квартал "Ветрен".

Спират тировете за голямото пътуване по Великден

  • 24 Апр 2019
  • 90
В най-натоварените часове на пътя на 25 и 29 април ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и някои от главните пътища на страната, съобщават от АПИ.

Моцарт и Шопен за Великденския концерт в операта

  • 24 Апр 2019
  • 96
Едни от най-знаковите симфонични произведения на Моцарт ще бъдат представени по време на Великденския концерт на Държавна опера – Бургас в четвъртък в 19 ч. „С музиката на Моцарт и Шопен“ е името на проекта, подготвен за отбелязването на светлия християнски празник.

Бургазлии предпочитат да декларират годишните си доходи по интернет

  • 24 Апр 2019
  • 93
Всяка втора данъчна декларация за доходите на физическите лица в НАП Бургас се подава по интернет с ПИК на Националната агенция за приходите или електронен подпис. Дни преди края на кампанията, която приключва на 30 април, годишните си доходи са декларирали близо 25 000 бургазлии.