Евродепутат иска проверка на разходите на Кристалина Георгиева

Британският евродепутат Дейвид Кембъл Банерман иска Европейската сметна палата (ЕСП) да прегледа транспортните разходи за последните две години на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Според него през този период тя е водила кампанията си за лидерския пост в ООН, съобщава Euractiv. Още на 12 януари Дейвид Кембъл Банерман е подал парламентарно запитване до Европейската комисия (ЕК) защо Кристалина Георгиева прави чести международни пътувания за сметка на Европейския съюз. По думите му подобни дейности не отговарят на нейното портфолио като отговаряща за бюджета и човешките ресурси. На 15 март председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпраща отговор, в който се посочва, че той е наредил на своите заместници да координират работата на Комисията в ключови области, които включват насърчаването на европейски политики на международно ниво, пише БГНЕС. Специално за Кристалина Георгиева Юнкер казва, че от май 2015 г. тя съпредседателства панела на високо ниво на ООН за хуманитарно финансиране. Въпреки това Банерман посочва, че не е доволен от отговора, в който не е включено директно обяснение за пътуванията на Георгиева до Ню Йорк и Етиопия например. Според него съществува „значителната спекулация“, че Георгиева води кампания за поста на генерален секретар на ООН от най-малко две години „както най-малко един постоянен представител твърдеше“. По-рано руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви, че Георгиева е била във връзка с Русия по отношение на кандидатурата си за ООН от много време. Междувременно говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи пред Euractiv, че Георгиева наистина е обсъждала с Юнкер възможността да се кандидатира за генерален секретар. Въпреки това официалната кампания на българката продължи само една седмица, след като премиерът Бойко Борисов оттегли кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигна тази на Георгиева на 28 септември. На 5 октомври Съветът за сигурност на ООН единодушно избра португалеца Антониу Гутериш за наследник на Бан Ки Мун. Гласуването на Съвета беше разочароващо за Георгиева и унижение за Борисов, който беше обвиняван в страната си за това, че е оттеглил кандидатурата на Бокова, посочва още Euractiv. Според Банерман „средства на европейски данъкоплатци са използвани неправилно“. „Най-добрият начин за постигане на необходимото уверение би бил пълен списък на всички посещения на комисар Георгиева извън ЕС и пълна сметка на разходите на европейския комисар и нейния персонал, които да бъдат предадени на Европейската сметна палата за незабавна проверка“, каза Банерман. http://www.glasove.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 17
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 27
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 41
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 121
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.