Израелски посланик: Ирина Бокова била заплашвана със смърт

Посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за Ерусалим. Думите на посланика предадоха Франс прес и БТА. Проектът за резолюция, който е бил критикуван от генералния директор на организацията, предизвика скандал миналата седмица и подтикна Израел да прекъсне сътрудничеството си с ЮНЕСКО. Израелският дипломат не посочи от кого са дошли биха идвали заплахите за Бокова, но намекна, че източникът им може да е в арабските страни. Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите. Този текст ще бъде подложен утре на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще има пленарно заседание. "Арабските страни се държат одиозно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО - каза вчера посланик Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. - Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната й да бъде подсилена." Тези заплахи й бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията, продължи израелският дипломат. След гласуването в четвъртък в комисията на два проекта за резолюция за "окупирана Палестина" (24 гласа за, 6 против и 28 въздържали се), Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня АФП. Гневът му бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна. Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него. В деня на гласуването г-жа Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града", добавя АФП. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 92
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.