Атинският съд одобри екстрадицията на трима от турските военни, изпраща ги на сигурна смърт


Само ден след като отхвърли искането за екстрадация на трима от осемте турски военни, Атинският апелативен съд одобри връщането на други трима, съобщиха Associated Press и CNN Greece.

Всичките осем души избягаха веднага след опита за преврат в Турция на борда на военен хеликоптер, в гръцкия град Александруполис.

Турция ги иска по две обвинения: че са участвали в метежа и че са участвали в опит за убийството на президента Реждеп Ердоган. Всички те обаче отричат да са участвали в опит за покушение срещу държавния глава.

Всички те твърдят, че в Турция ще бъдат подложени на репресии и няма да им бъде осигурен справедлив съдебен процес. Това прие съдът и при вчерашния отказ за екстрадицията на другите трима от групата.

Спрямо днешните трима подсъдими Атинският апелативен съд одобри екстрадицията, приемайки ги за виновни за участие в пуча, за опит за осуетяване на сесия на парламента в Анкара (едно от крилата на Меджлиса беше бомбардирано при метежа, б.р.) и за отвличане на хеликоптер. Съдът обаче отвхърли другото обвинение срещу тях – за опит за убийство на Ердоган.

Очаква се тримата да обжалват решението.

Съдбата на осмината военни е обект на преговори между Анкара и Атина още от деня след метежа в Турция, когато кацнаха на летището в Александруполис и се предадоха на гръцките власти. Ердоган повдигна темата пред гръцкия премиер Алексис Ципрас и на разговор очи в очи в Ню Йорк около заседание на Общото събрание на ООН.

Въпреки настойчивостта на Турция обаче Гърция отказа да ги предаде „по бързата процедура“ и заяви, че те ще минат през стандартна законова процедура по кандидатстване за убежище и съдебен процес в страната.

Гръцката комисия по убежищата отказа да им предостави политическо убежище. След което започна екстрадиционното дело срещу тях в Атина. Очаква се Атинският апелативен съд да се произнесе и за последните двама от групата.

За разлика от Гърция, българските власти въведоха практиката да предават експресно исканите от Анкара „гюленисти“, подозирани в подривна дейност в Турция. Въпреки решение на българския съд на две инстанции срещу екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк, МВР предаде турския гражданин, дни след опита за преврат.

По аналогичен начин постъпи и със седмина гюленисти, заловени на изхода от България за Румъния на ГКПП „Дунав мост“ на 14 октомври. Те бяха принудително върнати в Турция още на другата сутрин, в нарушение на серия закони и международни конвенции, ратифицирани от България.
Източник: ureport.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 206
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 194
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 201
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 398
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 362
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас