« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Почина жената, съобщила за Втората световна война

Почина жената, съобщила за Втората световна война Светът Клеър Холингуърт през 1945 година
Клеър Холингуърт, бивш британски кореспондент, известна с оповестяването на нацисткото нашествие в Полша, почина в Хонконг на 105-годишна възраст, съобщи Би Би Си. "Клеър си отиде, обгрижвана от семейството и приятелите си", сподели неин приятел. Тя все пак успя да посрещне 105-ия си рожден ден в Хонконг, където прекара последните години от своя живот. Родената в Лестър през 1911 г. Холингуърт първа съобщава за инвазията, която слага начало на Втората световна война. Когато съобщава "новината на века", е начинаещ репортер на "Дейли телеграф". Холингуърт има късмета да бъде в точния момент на точното място. Когато пътува от Полша за Германия през 1939 г., вижда струпване на немски военни части на полската граница. На следващия ден "Дейли телеграф" излиза със заглавие: "Хиляда танка на полската граница. Десет дивизии са в готовност за атака". Следващата й голяма новина идва след само три дни, когато нацистките войски навлизат в Полша. Преди да стене репортер, Холингуърт помага за спасяването на хиляди хора от хитлеристкия режим, като им съдейства да получат британски визи, отбелязва Би Би Си. Самата тя се отървава на косъм от смъртта през 1946 г., когато се озовава на около 300 м от бомбен атентат в Йерусалим, при който загиват близо 100 души. По-късно Холингуърт работи като кореспондент във Виетнам, Алжир и Близкия изток. Холингуърт имала своя собствена маса в ъгъла на Клуба на кореспондента в Хонконг и само допреди няколко години все още си държала под ръка паспорта и опакования багаж, готова да тръгне веднага, за да улови голямата новина, разказва Джулиана Лиу, кореспондент на Би Би Си в Хонконг. "Тя беше вдъхновение за всички нас, но най-вече за растящия брой жени кореспонденти. Със своята дълга и забележителна кариера тя проправи път за всички нас и доказа, че да бъдеш жена в тази професия не е пречка", казва Лиу. http://www.duma.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Президентът Радев: "Когато служебните правителства бяха отговорност на президента, партиите не можеха и да си помислят за подобна намеса. "

  • 17 Апр 2024
  • 280
Президентът Радев във фейсбук: "В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства.

Откриха Центъра за професионално обучение "БУРГАС" към университет "Проф. д-р Асен Златаров"

  • 17 Апр 2024
  • 296
Днес областният управител на област Бургас Пламен Янев присъства на откриването на Центъра за професионално обучение "БУРГАС" към университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Кметът на Созопол ще бяга 15 км. на Рън Созопол

  • 17 Апр 2024
  • 275
Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и съпругата му Полина ще бягат в най-дългата дестинация -15 км. в първото издание на Рън Созопол, което ще се проведе на 20.04.2024г., потвърди самият той.

Криминалисти на СДВР иззеха близо килограм марихуана

  • 17 Апр 2024
  • 256
Специализираната полицейска операция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества е проведена през вчерашния ден.

НАД 1000 ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПОДГОТВЯТ БЪДЕЩИ УЧИТЕЛИ ЧРЕЗ ИНОВАТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ

  • 17 Апр 2024
  • 278
Над 1000 преподаватели от различни висши училища в страната вече прилагат иновативни образователни технологии и компетентностен подход при подготовката на студенти – бъдещи учители.