Влаковете в Холандия вече се движат с вятърна енергия

Холандия е първата страна в света, чиито държавни желзници ще се захранват изцяло с възобновяеми енергийни източници. От 1 януари 2017 г. всички електрически влакове на държавната железопътна компания "Ен Ес" (NS) се движат само с електричество, генерирано единствено от вятърни електроцентрали. Това дава възможност всеки ден над 600 000 души да осъществяват  пътувания из територията на страната без никакви вредни емисии. Компанията "Енеко" (Eneco) осигурява цялата енергия за това чрез своите ветрогенератори. Изичслено е, че нуждите на жп транспорта в страната възлизат на около 1.2 тераватчаса -  равно на количеството енергия, което консумират всички домакинства в Амстердам за една година. Начало на проекта е дадено през 2015 г., когато "Ен Ес" и "Енеко"сключват договор за партньорство. То е изисквало сериозни инвестиции и разширения на ветропарковете. Двете компании са особено горди, че са успели да постигнат целта си за по-малко от две години - с година по-рано от първоначалния срок 2018 г. Освен това те са поели ангажимент за намаляване консумацията си на енергия с по 2% на година. От 2005 г. досега компанията вече използва с 30% по-малко енергия. Други жп компании в Холандия също ще се присъединят към проекта. Общо 9 компании използват електроенергия от "Енеко", която купуват с посредничеството на "Ен Ес". Те също имат за цел постепенно да достигнат 100% захранване от възобновяеми източници. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

  • 25 Апр 2019
  • 31
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието гросмайстор при жените.

Нови цветни пейки за посетителите в парк „Минерални бани"

  • 25 Апр 2019
  • 49
Весели цветни пейки , нови барбекю зони и красив кът за детски рождени дни допълват визията на една от най-предпочитаните дестинации през уикенда от бургазлии - парк "Минерални бани".

Увеличават социалната пенсия за старост с 5.7% от 1 юли

  • 25 Апр 2019
  • 52
Правителството публикува проект на постановление, с което от 1 юли социалната пенсия за старост ще се повиши с 5,7 процента и ще стане 132,74 месечно. Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии.

Окончателно отпада допълнителният имотен данък в курортите

  • 25 Апр 2019
  • 33
Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април.

Откриват Национална изложба за цветя „Флора Бургас" на Великден

  • 25 Апр 2019
  • 57
С концерт на група "Горещ пясък", ансамбъл "Зорница" и квартет солисти от хор "Милка Стоева" ще бъде открито 35-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2019 на 28 април, неделя, от 11 часа.