Влаковете в Холандия вече се движат с вятърна енергия

Холандия е първата страна в света, чиито държавни желзници ще се захранват изцяло с възобновяеми енергийни източници. От 1 януари 2017 г. всички електрически влакове на държавната железопътна компания "Ен Ес" (NS) се движат само с електричество, генерирано единствено от вятърни електроцентрали. Това дава възможност всеки ден над 600 000 души да осъществяват  пътувания из територията на страната без никакви вредни емисии. Компанията "Енеко" (Eneco) осигурява цялата енергия за това чрез своите ветрогенератори. Изичслено е, че нуждите на жп транспорта в страната възлизат на около 1.2 тераватчаса -  равно на количеството енергия, което консумират всички домакинства в Амстердам за една година. Начало на проекта е дадено през 2015 г., когато "Ен Ес" и "Енеко"сключват договор за партньорство. То е изисквало сериозни инвестиции и разширения на ветропарковете. Двете компании са особено горди, че са успели да постигнат целта си за по-малко от две години - с година по-рано от първоначалния срок 2018 г. Освен това те са поели ангажимент за намаляване консумацията си на енергия с по 2% на година. От 2005 г. досега компанията вече използва с 30% по-малко енергия. Други жп компании в Холандия също ще се присъединят към проекта. Общо 9 компании използват електроенергия от "Енеко", която купуват с посредничеството на "Ен Ес". Те също имат за цел постепенно да достигнат 100% захранване от възобновяеми източници. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

EVN разкри копачки на криптовалута, крали ток от тях

  • 18 Юли 2019
  • 164
Екипи на ЕР Юг разкриха 3 обекта за копаене на криптовалута, които са незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството. Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ.

Бургазлии почетоха рождението на Апостола

  • 18 Юли 2019
  • 137
Десетки признателни бургазлии почетоха днес, 182-та годишнина на най-великия син на майка България и Апостол на нейната свобода - Васил Левски. Пред паметник на Дякона в Морската градина звучаха пламенни слова, парадни маршове.

Без предложения за нов главен прокурор на заседанието на ВСС

  • 18 Юли 2019
  • 147
На първото от четирите заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за кандидатури за главен прокурор не са внесени, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев.

Паметникът на Бузлуджа спечели $185 000 от американска фондация

  • 18 Юли 2019
  • 147
Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация „Getty“, за да се изготви план за неговата консервация. Това съобщиха на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

Студенти-доброволци помагат в Спешното на УМБАЛ Бургас през лятото

  • 18 Юли 2019
  • 135
Студенти по медицина помагат през лятотото в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Това е част от задължителния им стаж, но някои ще останат и след като стажът приключи - напълно доброволно и безвъзмездно.