Седем кандидати си оспорват поста на председател на Европейският парламент

Напускащият председател на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално имената на кандидатите за поста, който той ще освободи. Парламентът ще гласува утре, след като кандидатите направят кратки изявления за плановете си за следващите две години и половина. Преди първия тур на гласуване кандидатите за поста са: – Елеонора Форенца (ЕОЛ/СЗЛ, Италия),  – Джийн Ламбърт (Зелени/ЕСА, Великобритания), – Джани Питела (С&Д, Италия), – Лауренциу Ребега (ЕНС, Румъния), – Хелга Стeвeнс (ЕКР, Белгия), – Антонио Таяни (ЕНП, Италия); – Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). Предварителен график на гласуването Пленарното заседание на 17 януари започва в 10 часа българско време с кратки изявления на кандидатите, след което ще последват до четири тура на тайно гласуване. Заседанието ще бъде ръководено от напускащия председател Мартин Шулц. – 10:00 часа българско време – Триминутни изявления на всеки кандидат, последвани от първо гласуване; – 12:30 часа българско време – Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен; – 16:00 часа българско време – Резултатът от второто гласуване ще бъде обявен; – 20:00 часа българско време – Резултатът от третото гласуване ще бъде обявен; – 22:00 часа българско време – Резултатът от четвъртото гласуване ще бъде обявен. Кой може да се кандидатира Всеки един депутат може да бъде кандидат за председател, стига да е предложен от политическа група или от поне 5% от всички евродепутати, т.е. от 38 депутати. Кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един глас, се обявява за председател на Парламента. При гласуването празните и невалидните бюлетини не се вземат предвид при изчисляване на необходимото мнозинство. Ако при първото гласуване няма победител, същите или други кандидати могат да бъдат номинирани за втори тур на гласуването при същите условия. Ако се налага, може да се проведе и трети тур по същите правила. Ако никой не събере абсолютно мнозинство от гласовете в рамките на три гласувания, двамата кандидати с най-висок брой гласове в третия тур продължават в четвърти тур, където кандидатът, който получи повече гласове, се обявява за председател на Парламента. В случай на равенство на гласовете по-възрастният кандидат се обявява за победител.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 68
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 68
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 187
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 162
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 163
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.