Таяни, Питела и Стевенс водят след първия тур за председател на ЕП

Нито един от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство от подадените валидни бюлетини (342) на първия тур от избора за председател на Парламента във вторник сутрин. На първо място от шестимата кандидати е Антонио Таяни (ЕНП, Италия) с 274 гласа, следван от Джани Питела (С&Д, Италия) и Хелга Стевенс (ЕКР, Белгия). Резултат от първия тур 1. Антонио Таяни (ЕНП, Италия) – 274 гласа; 2. Джани Питела (С&Д, Италия) – 183 гласа; 3. Хелга Стевенс (ЕКР, Белгия) – 77 гласа; 4. Джийн Ламбърт (Зелените, Великобритания) – 56 гласа; 5. Елеонора Форенца (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) – 50 гласа; 6. Лауренциу Ребега (ЕНС, Румъния) – 43 гласа. Брой на подадените валидни бюлетини на първия кръг: 683. Общ брой на подадените бюлетини: 718. Гласуването е тайно и може да продължи до четири тура. Кандидатите имат право да се оттеглят, а нови кандидатури могат да се появят преди второто и третото гласуване. Гласуването на втори тур ще започне в 14.00 ч. българско време. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове по време на първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия и последен тур, който ще се проведе между двамата кандидати, които са получили най-много гласове на третия тур. Презентации на кандидатите преди вота Изборът на нов председател на Европейския парламент започна с триминутни презентации на всичките шест кандидати. Те изложиха своите идеи за управление на ЕП през следващите две години и половина. Ги Верхофстад (АЛДЕ) оттегли кандидатурата си преди вота. След това евродепутатите продължиха с гласуването в първи тур.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 147
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 136
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 147
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 269
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 241
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.