Френски градове ограничават автомобилния трафик

Френските градове Париж и Лион изпробват нов метод за ограничаване на автомобилния трафик, като забраниха движението на най-силно замърсяващите автомобили. Френските градове бяха изправени пред нова криза със замърсяването на въздуха, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Властите обясняват повишеното замърсяване с антициклон, липсата на вятър и много ниските температури. В Париж и региона няма да се движат колите, произведени преди 2001 година. От средата на този месец всички коли, които искат да се движат във френската столица, трябва да имат винетка, удостоверяваща изхвърляните от тях замърсяващи вещества (микрочастици и азотни окиси). В Лион влезе в сила двойна система за ограничаване на движението, базираща се на винетките и номерата. От 4 часа тази сутрин не могат да се движат колите с четни номера, освен тези, притежаващи зелена винетка за нулево замърсяване или от определени категории. Властите насърчават използването на колите от повече от един пътник, като предлагат специална отстъпка. От днес автомобилите в Лион също ще трябва да имат такава винетка. Властите в града освен това предвиждат да разрешават през отделните дни движението на моторни превозни средства съответно само с четни и нечетни регистрационни номера. В други градове като Гренобъл, Бордо и засегнатите от замърсяването градове в Западна Франция, скоростта на движение по големите пътища беше ограничена до 70 км/ч вместо 90 или 110 километра в час. Също като през декември миналата година, през последните няколко дни Франция отбелязва висока концентрация на микрочастици, дължаща се на комбинацията от антициклон и безветрие, отбелязва АФП. В началото на миналия месец в Париж и в Северна Франция беше отбелязан пик на замърсяването, чиято продължителност и интензивност бяха най-високите от 10 години насам. Замърсяването на атмосферата е третият причинител на предотвратими смъртни случаи. Най-малко 48 000 французи годишно умират преждевременно поради замърсяването, свързано до голяма степен с транспорта. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 111
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 96
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.