Френски градове ограничават автомобилния трафик

Френските градове Париж и Лион изпробват нов метод за ограничаване на автомобилния трафик, като забраниха движението на най-силно замърсяващите автомобили. Френските градове бяха изправени пред нова криза със замърсяването на въздуха, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Властите обясняват повишеното замърсяване с антициклон, липсата на вятър и много ниските температури. В Париж и региона няма да се движат колите, произведени преди 2001 година. От средата на този месец всички коли, които искат да се движат във френската столица, трябва да имат винетка, удостоверяваща изхвърляните от тях замърсяващи вещества (микрочастици и азотни окиси). В Лион влезе в сила двойна система за ограничаване на движението, базираща се на винетките и номерата. От 4 часа тази сутрин не могат да се движат колите с четни номера, освен тези, притежаващи зелена винетка за нулево замърсяване или от определени категории. Властите насърчават използването на колите от повече от един пътник, като предлагат специална отстъпка. От днес автомобилите в Лион също ще трябва да имат такава винетка. Властите в града освен това предвиждат да разрешават през отделните дни движението на моторни превозни средства съответно само с четни и нечетни регистрационни номера. В други градове като Гренобъл, Бордо и засегнатите от замърсяването градове в Западна Франция, скоростта на движение по големите пътища беше ограничена до 70 км/ч вместо 90 или 110 километра в час. Също като през декември миналата година, през последните няколко дни Франция отбелязва висока концентрация на микрочастици, дължаща се на комбинацията от антициклон и безветрие, отбелязва АФП. В началото на миналия месец в Париж и в Северна Франция беше отбелязан пик на замърсяването, чиято продължителност и интензивност бяха най-високите от 10 години насам. Замърсяването на атмосферата е третият причинител на предотвратими смъртни случаи. Най-малко 48 000 французи годишно умират преждевременно поради замърсяването, свързано до голяма степен с транспорта. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Кметът на Бургас: България се връща на картата на водната топка с историческото първо Европейско първенство U15

  • 20 Юли 2019
  • 160
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас.

Двама контузени в „Нефтохимик” пропускат старта във Втора лига

  • 20 Юли 2019
  • 150
Часове остават до първия мач на Нефтохимик от новия сезон в първенството на Втора лига.

Разписанието на БДЖ вече е в Google maps

  • 19 Юли 2019
  • 233
Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps. При задаване на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас за Международния филмов фестивал BIFF

  • 19 Юли 2019
  • 205
Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал - BIFF.

LEN: Бургас връща България на световната карта на водната топка

  • 19 Юли 2019
  • 206
С домакинството на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 години Бургас връща страната ни на световната карта в този спорт.