Споразумението ЕС-Канада мина в Европарламента

Европейският парламент одобри спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА, по инициалите на английски). Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. Това е мнозинство от почти 60 на сто. Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори, въпреки че страната им реши да напуска ЕС. По групи "за" гласуваха от ЕНП, Либералите и Консерваторите, предаде БНР. Част от групата на социалдемократите беше "против", заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации. Още при разискванията пролича, че българските евродепутати от левицата ще гласуват против презокеанската сделка. Те действително гласуваха против т.нар. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, а освен това излязоха с позиция на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Сред посочените в документа мотиви се подчертава, че СЕТА: накърнява интересите на хората на наемния труд; нарушава приоритета на публичните интереси; отразява се негативно на националната икономика. В позицията се посочват и множество конкретни рискове за България, а и за Европа. Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ-ЕНП коментира, че споразумението е в полза на дребния бизнес: "Споразумението не е в ущърб на малките и средни предприятия, а в тяхна полза. Големите и без споразумението могат да оперират глобално. То означава растеж и нови работни места без да се застрашават европейските стандарти в нито една сфера въпреки безпардонните лъжи, които чухме днес от някои от колегите." Одобрение от Европарламента позволява временно прилагане на икономическото и търговско споразумение още през следващия месец. Предстои СЕТА да бъде ратифицирано от националните парламенти на страните-членки на общността, след което ще влезе изцяло в сила с отделни изключения, преди всичко по отношение на Белгия. Основният докладчик по текста от десницата, латвиецът Артис Пабрикс обеща националният парламент на неговата страна да е първият, който ще ратифицира споразумението след днешния вот в Страсбург. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 72
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 82
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 87
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.