Русия е създала кибервойски

Във Въоръжените сили на Русия са създадени войски за информационни операции, обяви военният министър Сергей Шойгу. "Те са много по-ефективни и по-силни от всичко, което създадохме в направлението, наречено контрапропаганда. Пропагандата трябва да бъде умна, грамотна и ефективна", каза Шойгу пред депутати от Думата, цитиран от Нюз.Ру и ClubZ. Шефът на Комисията за отбрана в Думата Владимир Шаманов заяви на свой ред, че целите на кибервойските са защита на интересите на националната отбрана и противоборство в информационната сфера. Според Шаманов такива войски могат да решат и проблема с кибератаките. Руските кибервойски са създадени наскоро, обясни пред агенция РБК Франц Клинцевич - първи зам.-шеф на Комисията по отбрана в Съвета на федерацията. И допълни, че информацията за този факт е била "закрита". "Има специалисти, които изобличават чуждестранните диверсии в електронни, хартиени и телевизионни носители. Втората задача на подразделението е отблъскването на хакерски атаки", каза той. Кибервойските се занимават с контрапропаганда както в Русия, така и зад граница, в интернет и в медиите, допълва друг източник от Думата. Той изрази изненада, че Шойгу е дал гласност на това събитие. Засега не е ясно кога точно са съдздадени руските кибервойски. За необходимостта от тях още през 2012 г. заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Година по-късно бе съобщено, че към Въоръжените сили на Русия ще бъде създадено киберкомандване за противодействие на виртуалните заплахи. В Думата обаче постоянно опровергаваха съобщенията за наличието на кибервойски в страната. Само преди месец Арександър Шерин - първи зам.-председател на Комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, заяви, че такива войски в Русиия, "разбира се, няма". Западът и САЩ обвиниха Русия, че чрез кибератаки и фалшива пропаганда влияе на изборите в редица страни. Администрацията на тогавашния президент демократ Барак Обама твърдеше, че Русия е помогнала за победата на подкрепения от републиканците Доналд Тръмп. По-рано бе съобщено, че по време на ученията "Кавказ-2016" за първи път е бил отработен "информационен сблъсък" с условен противник, предава в. "Руски дневник". Русия е в Топ 5 на държавите по численост и финансиране на кибервойски. На първо място е САЩ, следван от Китай, Великобритания и Южна Корея. Основната дейност на кибервойските са хакерските атаки, шпионажа и манипулацията на общественото мнение във вражеските страни. Знае се, че САЩ разполага с кибероръжие, което може да прекъсне електрозахранването и интернета във всяка една страна. Русия също има такива способности, като според експерти тя е тествала своите възможности при миналогодишните спирания на тока в Украйна. Потенциала на кибероръжията е огромен, защото те могат да причинят огромни материални щети, на практика да парализират всяко едно управление и да деморализират или дезинформират населението на противниковата страна. Ефекта от тях би могъл да се сравнява с този на ядреното оръжие. http://it.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 30
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 24
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 40
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 32
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 46
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.