Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Няма сила, способна да пороби Русия, изтъкна Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата. "Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ", увери руският лидер, цитиран от ТАСС. По време на Втората световна война "нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари", но народът "извърши нещо невъзможно на пръв поглед - обърна кървавото колело на Втората световна война, (. . .) смаза нацизма, сложи край на зверствата му", подчерта Путин. Въоръжените сили на Русия "могат да отблъснат всяка потенциална агресия", "но за ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност" - Русия е отворена за подобно сътрудничество, изтъкна президентът. Именно "разединението между водещите страни в света" е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той. В парада участваха близо 10 000 души - представители на различните родове войски и видове въоръжени сили. Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника - бронирани автомобили "Тигър", "Тайфун-К" и "Тайфун-У", бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 "Армата" и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси. Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2ДТ" и зенитни ракетно-оръдейни комплекси "Панцир-СА". За първи път в парада бяха включени и отряди на общоруското военно-патриотично движение "Юнармия", девойки - курсанти от Военната свързочна академия "Будьони" и Военно-космическата академия "Можайски", както и военнослужещи от морската пехота на Северния флот. Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения. Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва. След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин. Денят на победата бе честван в Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, без обявеното по-рано участие на бойни кораби. У нас стотици граждани поднесоха цветя пред Паметника на Съветската армия в София. "Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата", каза президентът Румен Радев на тържествената церемония пред Президентството, където беше издигнато знамето на ЕС. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 197
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 182
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 191
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 281
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 251
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.