Македония продължава да се тресе

Земетресенията в Македония продължават. Трус със сила от 4,0 по скалата на Рихтер е регистриран в 22.52 часа (местно време). Епицентърът е бил на 14 км североизточно от Охрид и осем километра източно от село Косел. Дълбочината на труса е била два километра под земната кора. Във вечерните часове на събота районът бе разлюлян от още един силен трус. В 21.31 часа (местно време) е регистрирано земетресение от 3,7 по Рихтер, с епицентър 11 км североизточно от Охрид и шест километра източно от село Косел. Дълбочината на труса е била пет километра под земната кора. Малко по-късно, в 21.57 часа (местно време), в района е последвало ново земетресение от 2,5 по Рихтер. Епицентърът му е бил на пет километра източно от Охрид и на пет километра североизточно от Косел, с дълбочина от пет километра. Има възможност разместването на земните пластове в района на Охрид да даде отражения и в България. Това каза пред ”Фокус” проф. д-р Росен Недялков, преподавател в катедра ”Минералогия, петрология и полезни изкопаеми” в СУ ”Св. Климент Охридски”. Той подчерта, че газовете, които са се освободили от земните недра в местността Дувалото в Охридско, могат да представляват опасност за населението само, ако са в големи количества, но за този район няма такива сериозни данни. "Нещата са комплексни. В България си имаме земетресения недалеч от Македония. По цялата долина на Струма има разломи, които предизвикват трусове и те се следят от нашите специалисти от Геофизичния и биологически институт на БАН. В това отношение ние си имаме проблеми, свързани с тектониката, но от 12 млн. години насам не сме имали никакви вулкански прояви, така че, що се отнася до вулканизъм, едва ли има опасност", коментира проф. д-р Росен Недялков. Той допълни, че тези трусове са една последователност от епицентрове, които са се натрупали откакто се следи сеизмичната активност в района.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 103
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 108
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 96
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 135
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 94
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.