Турция вкара 77 българи в "черен списък" за връзки с терористи

77 български граждани са включени в черен списък на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации и нямат право да влизат в югоизточната ни съседка. Това става ясно от доклад на турското вътрешно министерство за борбата срещу "Ислямска държава", съобщава "Медиапул". В документа не са посочени имената на българските граждани. От 2001 г. досега 21 българи са били арестувани и депортирани при опит да навлязат в зони на конфликт, предимно в Сирия. Общо 53 781 души от 146 държави са включени в списъка заради съмнения, че по някакъв начин подпомагат терористи. Най-много са гражданите на Саудитска Арабия, Тунис, Русия и други. Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че нито МВР, нито МВнР имат информация за включените в списъка българи. "77 българи, които са попаднали в "черния списък" на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации, ми се струва недостоверно", съобщи Радев пред бТВ. По думите му при получаване на официална информация от турската страна МВР и външно ще се заемат да проверят хората в списъка. "България е уникална в това отношение. Нашите хора с турско потекло и изповядващи исляма нямат нищо общо с другите, които искат да стигат до Сирия. Ние такива хора, които се радикализират, освен тези в Пазарджик, нямаме", категоричен е Радев. Източник: legalworld Главният прокурор Сотир Цацаров също каза, че няма информация и препрати въпроса към шефа на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Засега от Агенцията няма отговор на въпроса дали българи са искали да се включат в редиците на "Ислямска държава". Досега у нас един български гражданин е осъден за това, че се е подготвял да участва в бойни действия в Сирия – Джон Захариев.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 167
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 187
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 163
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 201
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 146
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.