Защо Испания е по-застрашена?

Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, а сега и Барселона: терористи вече на няколко пъти целенасочено газят хора, врязвайки се с превозни средства в множеството. Атентатите в Каталуния са най-тежкото терористично нападение в Испания след 11 март 2004 година. Тогава в четири регионални влака избухнаха бомби, които убиха 191 души. Вече близо 13 години в Испания сякаш беше спокойно, нямаше ислямистки тероризъм. Но опасността очевидно дремеше в лицето на много хора, живеещи по периферията на испанското общество. Второто поколение мигранти от Северна Африка, млади мъже от марокански или туниски семейства, на пръв поглед добре интегрирани в страната, често пъти обаче подвизаващи се в света на дребната престъпност: тъкмо тази група хора стават с предимство жертва на пропагандата и облъчването, които проникват в техните среди. В социалните мрежи техни братя, братовчеди и приятели непрекъснато ги подканват да предприемат нещо - например, срещу несправедливата война в Сирия. Или пък да се присъединят към „Ислямска държава". Откакто обаче ИД изгуби големи територии в Сирия и Ирак, терористите все по-често атакуват цели в Европа. Шок и ужас, но не изненада Притегателната сила на джихадистите от така наречения "халифат" действа и в Испания. Тук тя дори е още по-интензивна, отколкото другаде в Европа, защото са налице два допълнителни катализатора: географията и историята. Най-много потенциални терористи испанската полиция е успяла да изолира както в големите градове, така и в испанските ексклави в Северна Африка - Сеута и Мелия. Още Ал Кайда пишеше в програмата си, че целта е да "да бъде възвърната арабската Ал Андалус". Тъй че от „Ислямска държава" просто са копипействали тази точка. Вече отдавна има сигнали за предстоящи терористични нападения в Испания. В този смисъл случилото се в четвъртък е шок, но не и изненада. Испанските власти до момента вършат добра работа - и през годините са успели да предотвратят доста нападения. Само през тази година арести бяха извършени на Майорка, на Канарските острови и в континентална Испания. Но в днешните времена абсолютната сигурност е нещо непостижимо. Дойче веле

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 15
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 30
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.

403 кг хероин задържаха при операция на ГКПП „Капитан Андреево“

  • 20 Апр 2024
  • 52
Близо 403 кг хероин бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 350
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 448
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.