ЦРУ набира агенти, владеещи руски. Москва благодари

От няколко дни Централното разузнавателно управление на САЩ е обявило кампания за набиране на служители, владеещи добре руски. Това ЦРУ прави на седемдесетата годишнина от създаването си. "Говорите руски? Освен това сте американски гражданин с висше образование? Интересувате се от националната сигурност? Вашите умения са необходими тук", пише в Туитър-акаунта на ЦРУ. Колажът, приложен към обявата, пояснява, че "като лингвистичен служител" можете да "разкриете истината". Очевидно това е препратка към мотото на ЦРУ, заимствано от Библията: "Истината освобождава". Разбира се, подобна обява не е първата. В зависимост от моментните нужди на ЦРУ, той периодично обявява "покани" за кандидати, които говорят различни езици. В Съединените щати, по принцип, подобни корпоративни събития не се празнуват специално, но в Лангли (седалището на главното управление на шпионската централа, превърнало се в нарицателно за нея) имат още по-малко основания да празнуват. Десетките безкрайни реформи и реорганизации там са довели до факта, че мнозина не са в състояние да дефинират каква е тази организация и с какво точно се занимава тя. В Съединените щати има 17 различни разузнавателни организации, а ЦРУ е само най-известната от тях. В славното си минало, ЦРУ можеше напълно да се замени всички системи, които оформят външната политика на САЩ. На сметката си "Компанията" има 80 известни опита за сваляне на правителства в чужди страни. Поне половината от тези 80 опита са били без знанието на Държавния департамент или дори на президента. Понякога - дори и против мнението на Държавния департамент и на президента. Принципът на "не казвам на държавния глава, за да не му губя времето" на пръв поглед изглеждаше като поемане на отговорност от рицаря (в случая - ЦРУ) заради своя монарх. В действителност, това беше оправдание на ЦРУ за несвойственото за една подобна организация поемане на функции във външната политика. Изглежда, че тези славни времена за агенцията вече са отминали, поне в голяма степен. Вчера руското министерство на външните работи е публикувало съобщение в Туитър, в което благодари на ЦРУ за разпространяването на руския език по света. "Благодарим на ЦРУ за подкрепата и популяризирането на руския език. Защо криехте това в продължение на толкова много години? " - пише Сергей Лавров министър на външните работи на Русия в Туитър. Освен това, руското министерство е пожелало да помогне "с препоръки и специалисти". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 56
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 77
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 65
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 76
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 80
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.