Хербицид ”трови” германската коалиция

Глифозатът породи напрежение в сегашната германска управляваща коалиция между консерваторите и социалдемократите. Това се случи след вчерашното решение на ЕС отново да разреши използването на глифозата* и в момент, когато двете страни се опитват да договорят нов коалиционен съюз, предадоха Франс прес и БТА. Разрешението за употреба на спорния хербицид стана възможно и благодарение на положителния вот на представителя на Германия по нареждане на министъра на земеделието Кристиан Шмит, консерватор от политическото семейство на канцлерката Ангела Меркел. Досега Германия се въздържаше при гласуванията по този въпрос заради разногласията за глифозата между християндемократите и социалдемократите в правителството. В крайна сметка тя гласува в подкрепа на възобновяването на употребата на глифозата за срок от 5 години, след като поиска ограничения за ползването на продукта от частни лица и по-добро опазване на биоразнообразието. Министърката на околната среда, социалдемократката Барбара Хендрикс, която е против този хербицид, незабавно обвини колегата си от земеделието, че е превишил правомощията си и спомена "сриване на доверието" в сегашната управляваща коалиция. Тези, които се надяват да изградят отношения на доверие между коалиционни партньори, не може да се държат така, заяви тя. Според Хендрикс, тя и Шмит са се договорили Германия отново да гласува "въздържал се", а колегата й от земеделието не е удържал на думата си. Шмит се оправда с аргумента, че в противен случай Европейската комисия е щяла да има последната дума и бездруго е щяла да гласува в подкрепа на глифозата. През месец май 2015 г. глифозатът бе класифициран като "вероятен канцероген" от Международния център за изследване на рака към Световната здравна организация. Сегашните разногласия може да усложнят усилията за съставяне на ново германско правителство между консерваторите и социалдемократите, отбелязва АФП. *Препаратът се използва за борба с плевелите, особено с многогодишните. Сред хербицидите заема първо място в света по производство. Глифозатът е действащото вещество в средствата, произвеждани под търговските наименования Roundup (Раундъп), Glifor и др. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 85
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 81
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 81
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 92
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.