МЕТ Офис: 2018 г. ще бъде много топла, но не рекордна

Според британските метеослужби, предстоящата 2018 година ще бъде доста топла, но по-скоро няма да бъде рекордна в температурно отношение. Шансовете да не бъде рекордна намаляват заради предстоящата хладна фаза на Тихоокеанската осцилация, известна като Ла Ниня. Прогнозите на авторитетната британска метеослужба за глобалните температури на планетата през 2018 г. са, че те ще бъдат по-високи от тези в прединдустриалните нива с от 0.88 до 1.12 градуса. Най-вероятната стойност на тази аномалия е един градус, т.е. с толкова глобалната температура на планетата ще превишава средната стойност от края на 19 век. По думите на професор Адам Скайфе, шеф на отдела за дългосрочни прогнози на Мет Офис, "2018 ще бъде много топла глобално, но е малко вероятно да превиши стойностите на рекордната към момента 2016 година. Причината за това е наличието тогава на силен Ел Ниньо (положителна фаза), докато според очакванията на всички метеослужби, издаващи дългосрочни прогнози за развитието на феномена през настоящата година, той ще бъде на границата между неутрална фаза и слаба отрицателна такава (Ла Ниня) през повечето време до края на годината. Професорът уточнява, че прогнозата за глобалната температура през годината е базирана на преценката на развитието на главните фактори, които я определят и няма как да включат случайни и непредвидими фактори, като мощно вулканично изригване, например. Той посочва, че доста активният през изминалата година вулкан на Бали маунт Агунг е показвал доста признаци за предстоящо изригване и, ако това се случи през тази година, каквато вероятност съществува, това би могло да доведе до частично "маскиране" на ефекта на глобалното затопляне с 2-3 десети от градуса. Прогнозата на Мет офис за изминалата година беше доста точна. Тя предвиждаше нива, по-високи от доиндустриалните такива с градус и 5 стотни (1.05 градуса). Предварителните данни от периода януари-септември 2017, екстраполирани с неокончателните такива за последните месеци на миналата година са съвсем близки до тези предвиждания на централата. Прогнозата за 2018-а, дори с включените интервали на възможните статистически отклонения, я поставят сред най-топлите години от началото на измерванията. От метеослужбата напомнят, че 16 от 17-те най-топли години от началото на измерванията са от 2000 година насам (седемнадесетата е 1998, когато беше предишният рекордно силен Ел Ниньо). Напомняме и, че съществува разлика между метеорологичното време в момента и климатът като цяло, затова доводи от рода на "какво глобално затопляне, вижте времето в САЩ" са лишени от логика и само показват, в най-добрия случай, неинформираност. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 53
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 59
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 75
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 77
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 80
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.